Luonnonmukainen itsehoito

Esittely

Päivi Korhonen

Olen Päivi, vyöhyketerapeutti ja homeopaatti. Vyöhyketerapeutiksi kouluttauduin Kairon Instituutissa Helsingissä vuosina 1999 – 2001. Oman yritykseni Vyöhyketerapia Päivin perustin vuonna 2000. Homeopaatiksi opiskelin Suomen Homeopatian Akatemiassa Tampereella vuosina 2010 -2014. Työssäni teen asiakkailleni Modernia vyöhyketerapiaa ja Reiki energiahoitoja.

Tätä ennen työskentelin terveydenhoitajana 11 vuotta toimien kaikenlaisissa terveydenhoitajan tehtävissä eli äitiys- ja lastenneuvolassa, koulu- ja työterveyshuollossa sekä vastaanotto- ja kotisairaanhoitotyössä. Aiemmassa kosmetologin ammatissa toimin omassa yrityksessä noin viiden vuoden ajan.

Nyt olen jälleen uuden edessä. Olen lähdössä opiskelemaan Erä- ja luonto-oppaaksi ja olen todella innoissani. On hieno asia, että aina voi lähteä oppimaan uutta. Meillä kaikilla on aina mahdollisuus muuttaa elämäämme. Voimme kokeilla asioita, joihin sydän halajaa tai jotka eivät ensin tunnu omille, mutta ne yllättääkin. Itselleni sellainen on ollut Vedic art maalaus. Minulla oli käsitys, että maalaaminen ja taide eivät ole minun juttu, mutta siihen tutustuminen avasi minulle aivan uudenlaisen maailman. 

Meillä jokaisella on elämässä haasteemme. Niiden kautta opimme löytämään todellisen itsemme ja ne ohjaavat meidät takaisin oikealle tielle. Nuorena aikuisena sairastuin stressin seurauksena Basedowin tautiin, joka tarkoittaa kilpirauhasen autoimmuunitulehdusta ja kilpirauhasen liikatoimintaa. Silloin en valitettavasti vielä tiennyt, kuinka olisin voinut  auttaa itseäni luonnonmukaisin menetelmin.

Olen  opiskellut näitä ammatteja ja hoitanut ihmisiä jo 43 vuoden ajan. Tähän aikaan sisältyy myös kolmen lapseni syntymät ja aikuiseksi varttumiset. Toisten ihmisten hoitaminen ja toisista huolehtiminen on selvästi ollut yksi tärkeistä elämän tehtävistäni. Ehkä siihen on antanut viitettä jo lapsuuteni tapahtuma, joka tapahtui ollessani puolitoista vuotias:  Isoveljeltäni oli tutti kateissa, jolloin annoin hänelle oman tutin suustani ja sanoin: ” Ota tuo, minä etsin itselleni.” Huomaan usein ajattelevani toisten hyvinvointia ennen omaani. Mutta huolehdin kyllä hyvin myös itsestäni!

Olen löytänyt maalta itselleni mukavan paikan elää. Nautin monista tavallisista askareista kuten polttopuiden tekemisestä ja uunin lämmityksestä. Rantasaunan lämmitys, lukeminen riippukeinussa ja vain oleminen ovat minulle tärkeitä asioita. Ruuan laittaminen, leivän leipominen ja villiyrttien kerääminen kertovat elämäntavastani elää mahdollisimman yksinkertaista mutta minulle itselleni täydellistä elämää.

Olen hyvin kiitollinen laaja-alaisesta näkemyksestä, jonka olen saanut sen myötä, että olen kouluttautunut myös virallisen terveydenhuollon ammattiin ja työskennellyt terveyskeskuksissa. Olen nähnyt siellä hyvän kattavan terveydenhuollon järjestelmän, jossa ihmisistä huolehditaan jo ennen heidän syntymäänsä ja aina vanhuuteen saakka. Järjestelmä tavoittaa hyvin ihmiset, sillä on pitkä historia ja ihmiset luottavat siihen.

Se, miksi se ei riittänyt minulle on se, että mielestäni siellä ei hoideta riittävän laajalla näkemyksellä ihmisiä. Halusin löytää tavan hoitaa ihmistä yksilöllisesti ja luonnonmukaisesti – ilman kemiallisia lääkkeitä, mutta myös ihminen kokonaisuutena huomioiden. Terveydenhoitajan työssäni näin paljon haittoja, jotka aiheutuivat antibioottien, kortisonin tai vahvojen kipulääkkeiden käytöstä. Myöhemmin ymmärsin myös, että virallinen ravintoneuvonta ei ota huomioon ihmisen yksilöllistä tilaa – ruokaa ei käytetä lääkkeenä niin kuin voitaisiin tehdä.

Kahdenkymmenen vuoden mittainen työurani luontaishoitojen parissa on ollut todella antoisaa ja tuonut merkittäviä kokemuksia ja henkistä kasvua myös itsessäni. Olen kiitollinen asiakkailleni, jotka ovat mahdollistaneet tämän pitkäaikaisen työskentelyni. Olen saanut nähdä niin hienoja parantumisia erilaisista vaivoista, raskaaksi tulemisia ja synnytyksien käynnistymisä sekä vauvojen tyytyväisyyden löytymistä koliikin helpottuessa.  Olen saanut kulkea ihmisten rinnalla kuullen monenlaisia elämäntarinoita ja haasteita mutta myös nähdä rentoutumista, stressin helpottumista, hyvien yöunien palautumista ja monien isojenkin elämänmuutosten toteutumista hoitoprosessien myötä.

Nyt haluan jakaa kaikkea sitä tietämystä, mitä minulle on kertynyt näinä vuosina ihmisen luonnonmukaisesta hoitamisesta. Ihminen on arvokas kokonaisuus, johon kuuluu hänen uskomattoman hienovaraisesti toimivan kehonsa lisäksi myös hänen henkinen ja sielullinen puolensa. Sairastumisessa ja parantumisessa kokonaisuus on otettava huomioon. Luonto tietää tämän. Luonto on hellävarainen auttaja. Luonnonmukainen hoito on täydellistä hoitoa. Toivon että myös sinä löydät sen!

 

 

Esittely

Tanja Hovi

Olen Tanja, ravintoterapeutti, homeopaatti ja maitotilayrittäjä. Olen toiminut maitotilayrittäjänä yhdessä mieheni kanssa vuodesta 1996 lähtien ja opiskellut työn ohessa lukion jälkeen ensin maatilatalouden perustutkinnon ja sitten ammattikorkeakoulussa agrologiksi. Maitotilan pyörittäminen on ollut varsinainen elämänkoulu ja vaatinut monipuolista osaamista, osaamisen jatkuvaa kehittämistä sekä sitkeää työntekoa. Homeopaatiksi valmistuin Suomen Homeopatian Akatemian nelivuotisesta koulutuksesta vuonna 2014 ja ravintoterapeutiksi College of Naturopathic Medicinin kolmivuotisesta koulutuksesta vuonna 2018. Koska taidan olla ikuinen opiskelija niin veikkaisin, etteivät opinnot jää tähän.  

Minua kiehtoo ihmiselimistön ihmeellisyys: sen kyky pitää yllä elämää ja korjata ja etsiä tasapainoa. Biokemia ja elimistön sekä sen perusyksikön solun toiminnan ymmärtäminen saavat minut innostumaan. Olen luonteeltani ennakkoluuloton ja loppumattoman utelias tutkija. Haluan aina selvittää ja ymmärtää miksi jotakin tapahtuu ja mitä asialle voi tehdä. 

Ravinto on terveyden ja hyvinvoinnin perusta: elimistö ei voi rakentaa ja korjata tyhjästä. Kun annat sille oikeat rakennuspalikat ravintorikkaan ravinnon muodossa, se kyllä hoitaa homman kotiin ja löytää tien tasapainoon. Elimistön hyvinvointia voi tukea myös erilaisten luonnonmukaisten hoitomuotojen kuten homeopatian tai vyöhyketerapian avulla. Ne ovat pehmeitä keinoja hoitaa itseä ja läheisiä. Itse kiinnostuin homeopatiasta, kun sain sen avulla rakkaan lehmän Sorijan pelastettua elävien kirjoihin tilanteessa, jossa eläinlääkäriltä keinot loppuivat. Aloin etsiä tietoa eläinten hoitamisesta homeopatialla ja lopulta päädyin opiskelemaan homeopaatiksi. Homeopatia on opettanut minua erityisesti havainnoimaan niin eläimiä, itseäni kuin muita ihmisiä. Homeopatiassa oireet johdattavat löytämään oikean lääkeaineen kehon ja mielen tasapainon palauttamiseksi. 

Olen elämäni varrella ylittänyt omat voimavarani liian usein. Muutaman kerran niin rajusti, että luonto on puuttunut asiaan. Vuosia sitten hyvin stressaavassa elämäntilanteessa sairastuin kilpirauhasen liikatoimintaan. Kaksi alle kouluikäistä lasta, opiskelu ammattikorkeakoulussa erittäin sitovan työn ohessa ja elimistö pisti stopin. Edelleenkin minulla on kilpirauhasen autoimmuunitulehdus, mutta pärjään sen kanssa ilman lääkitystä ainakin vielä.  

Olen siis oppinut kantapään kautta, että jos ei itse ymmärrä  pysähtyä, niin luonto pakottaa pysähtymään sairastumisen merkeissä. Luonnonmukaisten hoitokeinojen kokonaisvaltainen näkemys terveydestä on auttanut minua kuuntelemaan itseäni paremmin. Nyt osaan kunnioittaa omia rajojani ja hiljentää vauhtia jo ennen kuin voimavarani ylittyvät. Osaan myös ottaa itselleni aikaa palautua arjen kiireistä ja työrupeamista. Annan itselleni luvan levätä ja lakata suorittamasta: luen, maalaan, opiskelen, kuuntelen musiikkia, katson netflixiä tai olen tekemättä mitään erityistä. 

Yritän elää mahdollisimman paljon tässä hetkessä.  Esimerkiksi kotitöitä tehdessä tai päivän rutiinien parissa navetassa on helppoa olla läsnä juuri siinä mitä tekee murehtimatta mennyttä tai tulevaa. Olen oppinut myös myönteisen ajattelun merkityksen hyvinvoinnille. Myönteiset ajatukset ja kiitollisuus elämää kohtaan ravitsevat mieltä siinä missä oikeanlainen ravinto ravitsee kehoa. Ja mieli ja keho ovat kokonaisuus, jossa molempien hyvinvointi vaikuttaa toisiinsa. 

Olen kiitollinen ja innoissani siitä, että saan kulkea rinnallasi ja voin jakaa kanssasi tietoa ravinnon merkityksestä ja luonnonmukaisesta itsehoidosta.  Haluan  auttaa sinua valjastamaan käyttöösi oman voimasi ja kehosi viisauden ja tukea sinua matkallasi kohti terveempää ja tasapainoisempaa elämää. 

© Copyright Luonnonmukainen itsehoito 2020