Koivu

Kauniista valkorunkoisesta maamme kolmanneksi yleisimmästä puusta, koivusta, saadaan mahlaa ja pieniä, nuoria lehtiä kannattaa myös hyödyntää monella tavalla. Luonnossa liikkuessa kaunis koivikko hoitaa mieltämme ja laskee stressitasoja. Koivu on meille suomalaisille tärkeä puu. Taitamme tämän puun oksista myös vastat saunaan, jossa sen tuoksu huumaa ja saamme vihtoessa veren kiertämään.

Koivun mahla

Kevät tulee kohisten ja koivun mahla myös alkaa pian virtaamaan. Auringonvalon ja lämmön lisääntyessä nostaa koivu juuriinsa varastoituneen elämännesteen ylös. Mahlan keruuaika alkaa siitä kun maanpinta on sula ja kestää siihen saakka kun lehti alkaa tulla puuhun, yleensä noin vajaan kuukauden ajan. Etelä-suomessa siis ensin ja pohjoisemmassa myöhemmin.

 

Koivunmahla on kotimainen, lisäaineeton, helposti saatavilla oleva terveysjuoma, jota kannattaa hyödyntää nyt. Mahla on pääasiassa vettä. Mahla sisältää lisäksi sokereita, glukoosia ja fruktoosia, sekä hedelmähappoja. Kivennäis- ja hivenaineista mainittavimmat ovat kalsium, kalium, magnesium ja mangaani. Mahla sisältää jonkin verran myös c-vitamiinia. Mahla on kevyesti hapanta sillä sen ph on 7,5 – 5,5.

Mahlaa voit valuttaa vain omalla maalla olevasta koivusta tai jos sinulla ei ole omaa maata, tarvitset maanomistajalta luvan. Mahlan valuttamisesta ei ole haittaa koivulle, kun sen tekee oikein. 

Itse poraan porakoneella pienen reiän koivun kylkeen ja laitan siihen ohuen letkun, jolla ohjaan mahlan lasipulloon. Pullon suulle kannattaa laittaa pieni pala elmu kelmua tai foliota, että saa sen tiiviiksi. Näin muurahaiset ja hyönteiset eivät tule apajille. Kun lopetan mahlan valuttamisen, laitan pienen puutapin reikään, jolloin valuminen tyrehtyy.

Mahla pilaantuu hyvin herkästi. Se minkä käytät, kannattaa säilyttää jääkaapissa ja mitä et käytä vuorokauden kuluessa, kannattaa pakastaa. Mahlapullo pitää käydä vaihtamassa tyhjään pulloon ainakin kaksi kertaa vuorokaudessa. Jos on oikein lämmin päivä, voi pulloa joutua vaihtamaan useammin, koska varsinkin lämpimässä pilaantuminen tapahtuu herkästi. 

Hiirenkorvat

Mahlan tulon loputtua puhkeavat koivun oksiin pienet lehdet eli hiirenkorvat. Näitä voit käyttää persiljan tavoin mausteeksi ja väriä antamaan salaattiin, kesäkeittoon, perunasalaattiin, lohen ja kastikkeiden mausteeksi. Koivunlehdestä voit hauduttaa myös teetä juotavaksi ja käyttää sitä leivän tai sämpylöiden teossa nesteenä.

Voit säilöä nuoria lehtiä joko kuivaamalla tai pakastamalla. Kuivatut lehdet käyvät teehen, viherjauheeseen tai yrttisuolaseokseen.

Käytössä kannattaa olla varovainen, jos olet allerginen tai sinulla on sydän- tai munuaissairaus.

Liity tästä uutiskirjeen tilaajaksi:

Hae blogista:

Viimeisimmät artikkelit:

Valitse kategoria:

© Copyright Luonnonmukainen itsehoito 2020