Kuusenkerkät sisältävät paljon hivenaineita, A- ja C-vitamiineja sekä antioksidantteja. Kuusenkerkkäsiirappia voi käyttää yskänlääkkeenä tai hoitamaan keuhkoputkentulehdusta. Sillä voi makeuttaa myös teen, käyttää sitä leipätaikinaan tai jäätelön tai lettujen kastikkeena. Tässä vain muutamia tapoja mainitakseni.
5-6 l kuusenkerkkiä
vettä
n. 1,5 -2 kg intiaani- tai kookossokeria tai valkoista sokeria
- Huuhtele kerkät. Lisää kylmää vettä niin että kerkät peittyvät. Anna seistä vedessä yön yli
- Keitä kerkkiä liotusvedessä noin 2 tuntia, sekoita ettei pala pohjaan
- Siivilöi seos. Nestettä pitäisi olla jäljellä noin 2 1/2 – 3 1/2 l
- Lisää sokeri ja keitä seosta sekoittaen ettei pala pohjaan, kunnes sakenee ja muuttuu punaruskeaksi

- Voit testata tipauttamalla pisaran siirappia kylmään veteen. Kun alkaa olla valmista tippa jähmettyy, eikä hajoa veteen heti
- Seos on siirappimaista ja jähmettyy jäähtyessä lisää. Jos haluat paksumpaa keitä pidempään
- Kaada seos kuumennettuihin lasipurkkeihin

Laitan itse siirapin leveäsuisiin pulloihin, silloin on varottava ettei siirapista tule liian paksua, muuten se ei tule ulos pullosta.