KUUSI (Picea abies)

Toiseksi yleisin puulajimme suomessa on kuusi. Kuusesta saamme monenlaista terveyshyötyä. Vähäisin niistä ei varmaan ole sen mieltä rauhoittava vaikutus, kun pääsemme kuusimetsään samoilemaan. Kuusen tuoksu jo tuo muistoja, onhan se myös  meille tärkeä puu joulukuusena.

Tämä artikkeli sisältää mainoslinkin, mainoslinkki ovat merkitty *

Kuusenkerkät

Kuusenkerkät ovat keväisin kuusen oksien päihin ilmestyviä vaaleanvihreitä ja pehmeitä vuosikasvaimia. Ennen niitä on hyödynnetty hyvänä C – vitamiinilisänä. 

Kuusenkerkät sisältävät paljon hivenaineita, A- ja C-vitamiineja sekä antioksidantteja. Kuusenkerkkäsiirappia voi käyttää yskänlääkkeenä tai hoitamaan keuhkoputkentulehdusta. Kuusenkerkkiä voi pureskella hoitamaan suun terveyttä ja estämään flunssan tuloa tai myös flunssan hoitoon.

Tuoreet kuusenkerkät sopivat syötäväksi varhain keväällä siltään, niitä voi laittaa salaattiin tai leivän päälle. Voit hyödyntää niitä myös keitoissa ja laatikkoruuissa tai voit juoda niistä haudutettua teetä. Kuusenkerkkä sokeria voit tehdä hienontamalla sokerin ja kuusenkerkät sauvasekoittimella. Voit ripotella sitä leivonnaisten tai jälkiruokien päälle.

Kuusenkerkkä sesonki on lyhyt, niistä tulee nopeasti kovia ja kitkeriä. Niitä voi säilöä pakastamalla tai kuivaamalla tai tekemällä kuusenkerkkäsiirappia tai kuusenkerkkäjuomaa1 tai kuusenkerkkäjuomaa2 tai kuusenkerkkäsimaa. Niitä voi uuttaa myös alkoholiin ja nauttia tippoina, tai sekoittaa hunajaan. Ohjeita löytyy netistä myös kuusenkerkkäsnapsin ja –liköörin tekoon.

Kuusenkerkkätuotteita on myös saatavilla luontaistuotekaupoista. Jos kuusenkerkkiä ei ole juuri nyt luonnosta saatavilla, etkä ole säilönyt niitä, voit hankkia kuusenkerkkätuotteita esimerkiksi *täältä.

Kuusenkerkkien keräämiseen tarvitset maanomistajan luvan.

Myös kuuselle voi olla allerginen.

Pihka

Kuusen pihkaa on käytetty ennen purukumina. Sen bakteerinkasvua ehkäisevä vaikutus on todennäköisesti ehkäissyt hampaiden reikiintymistä ja  sillä on myös valkaistu hampaita. Siitä tehtiin myös pihkavoidetta, jolla on hoidettu kaikenlaisia pieniä raapaisuja, puremia, ruhjeita ja haavoja. 

 

Pihkavoidetta käytetään nykyisin ihan virallisestikin sairaaloissa sääri- ja painehaavojen sekä leikkaushaavojen jälkihoidossa. Myös sitkeän jalkasienen tai psoriaksen hoidossa siitä on saatu hyviä tuloksia. Pihkassa olevat rasvahakuiset yhdisteet pystyvät tunkeutumaan solukalvoihin ja antimikrobiset aineet, kuten hartsihapot estävät tulehdusta aiheuttavien bakteerien lisääntymistä. Tutkimuksissa on huomattu että pihka on pysynyt tekemään jopa sairaalabakteerina tunnetun MRSA:n toimintakyvyttömäksi.

Pihkavoiteen valmistaminen olisi mielenkiintoinen projekti. Siinä pihkaa ja rasvaa, esimerkiksi voita keitetään kokoon. Ehkä siihen löytyy ohje ja kokemusta täältä myöhemmin. Hieno tuote olisi kotiapteekissa.

Liity tästä uutiskirjeen tilaajaksi:

Hae blogista:

Viimeisimmät artikkelit:

Valitse kategoria:

© Copyright Luonnonmukainen itsehoito 2020