Maitohorsma (Chamaenerion angustifolium)

Maitohorsmaa on helppo kerätä, sitä löytyy hyvin ja se on myös nopeaa kerättävää. Sitä voi myös käyttää hyvin monipuolisesti erilaisiin ruokiin. Kaikki osat: varsi, lehdet, kukat ja jopa juuri ovat kaikki käytettävissä.

Maitohorsman lehdissä on runsaasti mm. ravintokuitua, fosforia, riboflaviinia, valkuaisaineita, C- ja A vitamiinia ja karoteenia. Maitohorsma lisää vastustuskykyä ja edistää nesteen poistumista elimistöstä.

Tässä keväisiä, nuoria maitohorsman versoja. Näitä voi käyttää parsan tapaan.

 Maitohorsma on hyvää siltään tai sipulin kanssa kuullotettuna pannulla. Se sopii munakkaisiin, gratiineihin ja muhennoksiin kuin myös hyvin keittoihin, wokkeihin ja kiusauksiin. Lisää sitä parantamaan ruokasi ravintoarvoa.

Tästä pääset Juustoisen horsmakeiton reseptiin, nam. 

Kun pakastat maitohorsmaa hiukan ryöpättynä tai tuoresilppuna, voit käyttää sitä edellämainituin tavoin myös talvella.

 

 

 

 

 

 

 

Maitohorsman lehdet sopivat tuoreena salaatteihin ja yrttijuomiin, kuivattuina teesekoituksiin. Paras keruuaika on kesä-heinäkuussa juuri ennen kukintaa.

 

 

Tuoreita tai hiostettuja lehtiä voidaan myös kuivata. Horsmateetä voi maustaa esimerkiksi sitruunamelissan, mustaherukan tai mintun lehdillä.  Maitohorsman lehdet on parasta kerätä riipimällä ne käsin ylhäältä alaspäin.

 

Maitohorsman kukista saa heleän väristä juomaa.Kukista voi tehdä myös makuvettä, siirappia, hyytelöä tai käyttää  koristeena (jääpalat, juomat, täytekakut ym)

 

Maitohorsma on upea villiyrtti!

Liity tästä uutiskirjeen tilaajaksi:

Hae blogista:

Viimeisimmät artikkelit:

Valitse kategoria:

© Copyright Luonnonmukainen itsehoito 2020