Miksi sairastan – voinko valita terveemmän elämän? Osa 2

Ajattelemme helposti, että sairaudet vain tulevat, enkä voi itse siihen vaikuttaa. Etsimme syitä suvusta ja ympäristöstä. Etsimme syitä sairastumiseen muualta kuin omasta itsestämme. Kysymme neuvoa ja lääkkeitä toisilta. 

Mutta miksi en kysyisi itseltäni: miksi sairastan ja voinko valita terveemmän elämän?

Arki haastaa

 

Meiltä vaaditaan yleensä arjessa paljon, on jaksettava tehdä paljon asioita, meillä voi olla kiire ja paljon ajatuksia ja mietittävää. Koemme usein riittämättömyyttä, ahdistusta, ärtymystä ja monenlaista muuta tunnetta, jonka seurauksena kehomme lihakset jännittyvät ja kipeytyvät tai päänsärky iskee. Ei ole aikaa miettiä asiaa enempää, särkylääke vie nopeasti kivun pois, ja asia on sillä hoidettu, vai onko? 

Tilanne voi olla toisenlainenkin, voimme olla yksinäisiä ja vailla mielekästä toimintaa ja sisältöä päivässä. Samalla tavalla erilaiset negatiiviset  tunteet kuormittavat silloin kehoamme, ja koemme kipuja kehossa. Helpoin tapa on ottaa mahdollisimman nopeasti vaikuttava särkylääke. Mutta onko se paras ratkaisu?

Tarkkaile itseäsi

Pyydän, että alat tarkkailemaan itseäsi: katsomaan kuin ulkoapäin. Tutustu itseesi. Kuuntele omia ajatuksiasi mitä päivän mittaan ajattelet. Lupaan että hämmästyt kuinka paljon niitä on, kuinka paljon pyörität samoja ajatuksia ja kuinka paljon ne sisältävät epäilyjä, pelkoa, epävarmuutta ja kaikenlaista muuta negatiivista. 

Pysähdy myös kuuntelemaan tunteita, joita koet. Koetko ne ja elät ne vapauttaen itsestäsi; tuleeko surun tunteesta itku tai kerrotko lähellä olevalle pahasta olostasi, purkautuuko ilon tunne nauruna sinusta ulos ja ilahduttaa myös ympäristöä ? Vai jätätkö tunteet sisälle, tukitko niillä kehosi, nieletkö ne syvälle piiloon. Väitän, että vääränlainen ajattelu ja tunteiden tukahduttaminen on suurin syy oireiluun ja sitä myöten sairastumisiin. 

Oireet tulevat ensin, ne ovat kuin hälytyskellojen kilinää. Keho pyytää, että huomioi minut, hoida minua, pysähdy. Keho on meidän sielumme koti, josta meidän on pidettävä hyvää huolta. Tämä on se toiseksi paras itsehoidon paikka, paras on ennaltaehkäisevä hoito, jo ennen kuin oireet ilmenee. Nyt sinä voit itse alkaa auttamaan itseäsi itsehoidon menetelmin tai hakeutua luontaishoitoja tekevälle ammattihenkilölle. Jos vain otat kemiallisia lääkkeitä, etkä kuuntele itseäsi, jatkat kehon tukahduttamista, ongelma etenee kehossasi. 

Muuta mitä tarvitsee muuttaa

Oiretta ja kipua voit myös kuunnella. Jos kehollasi on joku särky, anna itsesi levätä, anna kivun olla. Miksihän se on tullut ? Hyvin usein oire tai vaiva tulee pysäyttämään sinut. Kun keho tarvitsee lepoa ja mieli hiljentymistä, ilmoitus tulee siitä esimerkiksi kipuna tai muuna oireena, joka pakottaa sinut lepoon. Opitko tässä levossa kivun kanssa jotain? Oletko ollut viime aikoina riittävän hyvä itsellesi? Oletko tehnyt enemmän työtä kuin olisi tarpeen? Pitäisikö sinun kertoa läheisillesi omista ajatuksistasi tai tunteistasi enemmän? Kuinka voisit olla enemmän läsnä itsellesi ? 

Jos jatkat elämää samalla tavalla kivun jälkeen, saat samaa taas, jonkun ajan kuluttua tulee uusi pysähdys. Mitä on muutettava? Kuinka monennen esimerkiksi kipukohtauksen jälkeen olet valmis näkemään asioita ja muuttamaan niitä?

Rakasta itseäsi

Kaiken takana on se, kuinka paljon rakastat ja arvostat itseäsi. Kaiken takana voi olla myös pelko, että sinua ei rakasteta. Rakkaus ja pelko – kaksi perustunnetta, josta kaikki muut tunteet kumpuavat. Mieti oletko itsesi paras ystävä, jolle haluat antaa kaiken parhaan. En puhu nyt materiasta, vaan siitä huolenpidosta ja hoivasta, jota kehosi tarvitsee. 

Unohda pelko, muista rakkaus itseäsi kohtaan. Pelko saa sinut toimimaan väärällä tavalla, kuuntelemaan liiaksi toisten tarpeita omiesi kustannuksella, ylihuolehtimaan asioista tai tukahduttamaan tunteita sisällesi, ja ehkä ottamaan sen särkylääkkeen. Rakkaus vapauttaa sinut olemaan oma itsesi, olemaan aidosti kiinnostunut omasta – ja myös toisten hyvinvoinnista – voimien lisääntyessä. 

Jos on valmis hoitamaan itseään mahdollisimman luonnonmukaisesti ja lempeästi, voi välttyä usein sairastumasta, tai sairastuu lievemmin oirein ja sairaus paranee nopeammin. Näin voi elää mukavampaa elämää terveempänä ja tasapainoisempana. Luulen, että ei ole pakko sairastaa läheskään niin paljon, jos haluaa auttaa itse itseään mahdollisimman suureen tasapainoon ja terveyteen. Todennäköisesti joskus on pakko myös sairastaa. Elämään kuuluu haasteita ja oppiläksyjä, joskus me kohtaamme ne sairauden muodossa. – Voit miettiä, mihin sinä tarvitset sairautta  ?

Elämä haastaa meitä kaikkia, eikä kaikkien elämänkortit ole yhtä hyvät kuin toisilla, kuitenkin se miten suhtaudumme itseemme ja elämäämme ratkaisee paljon. Hyvän näkeminen itsessä, toisissa ja kaikessa, auttaa paljon.

Liity tästä uutiskirjeen tilaajaksi:

Hae blogista:

Viimeisimmät artikkelit:

Valitse kategoria:

© Copyright Luonnonmukainen itsehoito 2020