Jos olet kiinnostunut terveellisestä ruuasta, mitä terveellinen ruoka on sinulle? Mistä olet saanut tiedon siitä ? Vanhemmilta? Koulusta? Mainoksista? Hakemalla tietoa netistä? Lukemalla kirjoista? Aika moni ihminen sanoo syövänsä terveellisesti. Onko se oikeasti totta vai onko se vain mielikuva asiasta? Jos kaikki ihmiset noudattaisivat samanlaista ns. terveellistä ruokavaliota, olisiko se kaikille ihmisille hyväksi ?
Ruoka mitä syömme, on muuttunut hyvin paljon ajan saatossa. Siitä ajasta, kun ruoka otettiin luonnosta metsästämällä, kalastamalla ja keräilemällä, ollaan tultu aikaan, jolloin yhä enenevässä määrin syödään jonkun muun tahon kuten teollisuuden valmistamaa ruokaa. Kaupassa on tarjolla hyvin paljon erilaisia ruokia. On peruselintarvikkeista valmiisiin ruokiin, on hyvin paljon käsiteltyjä eli prosessoituja ruokia ja on luomulaatuista ruokaa. Löydämme sieltä myös erilaisiin erikoisruokavalioihin sopivia ruoka-aineita ja superfoodeiksi nimettyjä elintarvikkeita. Superfoodit ovat ruoka-aineita, jotka ovat hyvin ravintorikkaita. Kaikki ruoka ei ole enää lähellä kasvanutta vaan voit ostaa erilaisia, melkeinpä mistä päin maailmaa tahansa tuotuja ruoka-aineita. Voisiko sanoa, että emme enää tunne ruokaa mitä syömme.
Maitotuotteet ovat hyvin paljon käytetty tuoteryhmä. Maitoa käsitellään pastöroimalla, homogenoimalla, poistamalla rasvaa sekä hapattamalla piimäksi, viiliksi ja jogurtiksi. On vanhanajan ja vapaan lehmän maitoa, on vähälaktoosista ja laktoositonta ja ties mitä maitotuotteita, kaupassa kymmenien metrien matkalla. Käsittely muuttaa maidon joksikin muuksi, jota ihmisen elimistö ei ehkä osaakaan käsitellä enää samoin kuin käsittelemätöntä aitoa maitoa. Meillä suomalaisilla maidon aiheuttamia vaivoja on monilla. Onko siitä haittaa elimistölleni, kun syötyäni maitotuotteita mahaa turvottaa ja on ilmavaivoja ja joskus kipuja?
Joillekin ruoka-aineille voi olla allerginen ja silloin pienikin määrä tätä ruoka-ainetta voi aiheuttaa reaktion – joskus jopa hengenvaaran. Aina kyse ei ole allergiasta, jos ruoka-aine ei tunnu sopivan. Kyse voi olla myös yliherkkyydestä jotakin ruoka-ainetta kohtaan. Nykyään moni on yliherkkä viljan gluteenille. Gluteeni voi aiheuttaa oireita, jotka eivät tunnu hyvälle. Voi turvottaa, olla ilmavaivoja ja ehkä kipujakin. Pitääkö minun välttää gluteenia, vaikka ruisleipä on aina maistunut minulle ja syön sitä paljon? Sehän on mielestäni terveellistä ja usein helppoa syötävää silloin kun en ehdi laittamaan ruokaa.
Rasvat ovat yksi paljon puhuttu ja kysymyksiä herättävä aihe. Kaupasta löytyy erilaisia margariineja ja voita sekä kasviöljyjä, joita on valmistettu sekä kylmäpuristamalla että kuumentamalla. Tässä on ristiriitaa virallisten suositusten ja luonnonmukaisen ravitsemuksen mukaan. Riittääkö, että valitsee kasvirasvoja eli margariineja ja kasviöljyjä vai pitäisikö mieluummin suosia voita ja kylmäpuristettuja öljyjä? Vai onko sillä väliä?
Entäs se paha, paha suola, joka nostaa verenpainetta? Onko se näin vai voiko suola olla terveydelle hyväksi? Millainen suola?
Meillä on yltäkylläisyyttä ja meillä olisi vara ostaa monipuolista, terveellistä ja hyvää ruokaa. Meillä on kuitenkin monella ylipainoa ja kärsimme ravintoaineiden puutoksista. Syynä siihen on se, että suolistomme ei ole kunnossa ja maaperämme on köyhtynyt ravintoaineiden osalta sekä se, että ostamme ruokaa, joka on huonolaatuista, prosessoitua, lisäaineita ja sokereita sisältävää ja ravintoköyhää.
Kun tulet löytämään uudenlaisen hyvän, sinulle sopivan ruokavalion, huomaat kuinka paljon paremmin voit. Et enää suostu syömään entisenlaista ruokaa. Mutta muutokset eivät tapahdu hetkessä. Muutoksiin tarvitaan motivaatio auttaa itsensä parempaan jaksamiseen ja vointiin ja sitten pieniä askeleita kohti tavoitetta. Kaikkea ei tarvitse muuttaa samalla kertaa. Kaikki alkaa itsensä tarkkailusta ja halusta ottaa vastuu omasta terveydestä. Ja tarvitset oikeanlaista tietoa matkallasi. Kuinka erotat sen ketä kuuntelet, kun ohjeet ovat välillä ristiriidassa? Sinä kuuntelet asiantuntijaa, sinusta tulee itsestäsi asiantuntija ja silloin voit kuunnella itseäsi.
Terveellinen ruoka on siis eri ihmisille eri ruokaa. Voi olla,että ruokavaliosta tulee jättää pois jotain tai vaihtaa toisiin asioihin. Mitä poistetaan? Mitä lisätään? On myös paljon hyvän ravitsemuksen ohjeita, jotka sopivat kaikille.
Tämä on laaja aihe. Tulemme vastaamaan edellä oleviin kysymyksiin ja käsittelemään näitä asioita pala palalta, aihe aiheelta.