Nokkonen

Minulle nokkonen on ollut kauan tärkeä villivihannes ja myös paljon käytetty. Kun lapseni
olivat pieniä, nokkoskeitto oli yksi heidän lempiruokiaan, vaikka muuten olivatkin vähän
epäluuloisia, että mitähän se äiti heille yrittää salaa syöttää.

Alkukesästä kun nokkoset nousevat, otan ämpärin, oikeaan käteen sakset ja vasempaan
käteen käsineen. Leikkaan 5- 10 cm pituisia nokkosen latvoja. Ryöppään ne nopeasti,
laittamalla kattilan pohjalle vähän vettä ja lisään nokkoset, noin minuutin kiehautus riittää.
Jos teen nokkospiirakkaa, hakkaan kylmällä vedellä huuhdellut nokkoset veitsellä
hakkelukseksi, ja siinä on valmista ainesta ihanaan piirakkaan. Jos teen keittoa, pyöräytän
sauvasekoittimella nokkoset hienoksi, näin saan tasaista keittoa. Pakasteeseen laitan
noin 2 dl kerta-annoksina sekä hakkelusta että sosetta. Siitä voi talvella nopeasti valmistaa
ruokaa. Kuivaan nokkosta myös. Ehkä helpoin on katkoa nokkoskimppu ja ripustaa se
alaspäin roikkumaan. Sitten kerätä kuivat lehdet myöhemmin, ja hienontaa ne lasipurkkiin.

Käyn säännöllisesti samassa paikassa hakemassa nokkosia, siellä on aina uutta kasvua.
Jos otan vanhempia nokkosia loppukesästä tai syksyllä, kerään vain lehtiä. Ja syksyllä
poimin myös nokkosen siemeniä, annan niiden kuivua talouspaperin päällä ja laitan
lasipurkkiin. Niitä voi sieltä sitten ripotella keittoihin tai syödä vaikka jogurtin kanssa.

Nokkossipsit ovat kokeilemisen arvoisia. Nokkosen lehdille laitetaan oliiviöljyä ja suolaa, ja
annetaan olla leivinpaperin päällä 150 asteisessa uunissa 5- 7 minuuttia.

  • Käytetään pinaatin tapaan keittoihin,muhennoksiin,piirakoihin, lettu- ja
    leipätaikinaan, tai voit valmistaa siitä teetä
  • Käytetään kuivattuna, ryöpättynä, keitettynä tai tuoreena
  • Jos huuhdot voimakkaasti vedellä tai hierrät kevyesti polttava vaikutus katoaa
  • Ryöpätty (n.30 sek) ja kylmällä vedellä heti jäähdytetty nokkonen voidaan pakastaa.
    Ryöppäysvesi käy hiushuuhteeksi tummille hiuksille
  • Poimitaan nuoria versoja 5 – 10 cm pituisia, keväällä ovat parhaita, kun poimit
    säännöllisesti kasvaa uutta nuorta versoa koko ajan
  • Siemenet kerätään syksyllä
  • Vahvistaa elimistöä, lisää punasolujen määrää, verta puhdistava vaikutus
  • Hyvä vitamiinien ja kivennäisaineiden lähde

Liity tästä uutiskirjeen tilaajaksi:

Hae blogista:

Viimeisimmät artikkelit:

Valitse kategoria:

© Copyright Luonnonmukainen itsehoito 2020