Puhdas ruoka – parempi vointi

Lue tästä, kuinka selviät paremmin arjesta, pysyt terveenä ja saat nauttia ravitsevaa, maukasta ja omatekoista ruokaa. Se kuinka voit, on sinun oma valintasi.

Teksti sisältää pari suosittelulinkkiä, ne ovat merkitty *

Mitä puhdas, ravintorikas ja terveyttä edistävä ruoka on?

Puhtaalla ruualla tarkoitetaan ruokaa, joka ei sisällä tai sisältää mahdollisimman vähän mitään keinotekoisia lisäaineita kuten stabilointiaineet, emulgaattorit, makeutusaineet, natriumglutamaatti, keinotekoiset väri- ja säilöntäaineet jne. Yleensä mitä pidempi aineosien lista, sitä prosessoidumpaa ruoka on.

Esimerkiksi oliiviöljy sisältää vain sitä itseään, mutta margariini sisältää jo hyvin pitkän aineosien listan kaikenlaista. Puhdas ruoka on puhtainta, jos se on luonnonmukaisesti kasvatettua eli myöskään viljelyvaiheessa ei ole käytetty keinotekoisia lannoitteita eikä torjunta-aineita.

Ravintorikas ruoka on valmistettu raaka-aineista, jotka ovat kasvaneet maaperässä, josta se on voinut saada ravinteita, eikä niitä tuhota myöskään ruuan valmistuksen yhteydessä tai säilytyksessä.

Ruoka edistää terveyttä, kun se sisältää ravintoaineita, joita ihminen tarvitsee, ja ruoka sisältää mahdollisimman vähän kehoa kuormittavia aineita. Ruoka tuo hyvää mieltä, kun siinä on eri värejä, se on asetettu kauniisti esille, sitä syödään rauhassa ja hyvässä seurassa (joskus paras seura voit olla sinä itse).

Huonolaatuisen ruuan syömisestä voi olla paljon haittaa sinulle. Haitat voivat olla sekä akuutteja että kroonisia.

Akuutisti voit huomata, että syömäsi ruoka aiheuttaa sinulle väsymystä ja huonoa oloa. Pitkässä juoksussa taas vaarana on, että sairastut kroonisiin sairauksiin.

Mitä etuja itse valmistamastasi ruuasta saat?

Kun valmistat itse ruuan, ja varsinkin jos olet kasvattanutkin raaka-aineet itse, tiedät mitä syöt. Itsetehty ruoka on edullisempaa kuin valmisruoka.

Kun käytät puhtaita, laadukkaita ja ravintorikkaita raaka-aineita, valmistamasi ruoka on terveellistä, etkä saa elimistöösi haitallisia ja elimistöäsi kuormittavia lisäaineita.

Vinkkejä puhtaan, ravintorikkaan ja terveyttä edistävän ruuan valmistamiseen – näin onnistut arjessa

Kaupassa käynti:

  • Tee ostoslista kauppaan: kerää siihen asioita pitkällä ajalla, aina kun huomaat jotakin puuttuvan
  • Osta kaupasta kerralla paljon, huomioiden kuitenkin säilyvyys ja parasta ennen/viimeinen käyttöpäivä
  • Järjestä tuotteet jääkaappiin päiväysten mukaan, ensin käytettävät tuotteet ensin otettavaksi, pakasta osa tuotteista, jos näyttää että päiväykset eivät riitä (melkein kaikkea voi pakastaa)
  • Pidä myös kuiva-ainekaapissa järjestys, että ensin käytettävät ovat etualalla, ja että siellä on riittävästi esimerkiksi jauhoja, riisiä, pastaa, kuivahiivaa ym.
  • Muista valita ravitsemuksellisesti laadukkaampi tuote, ja tuote, joka sopii sinulle esimerkiksi gluteeniton/maidoton/laktoositon/vegaani jne.
  • Kun haluat valita tuotetta edullisuuden mukaan, vertaa aina kilohintoja
  • Älä mene nälkäisenä, kiireisenä tai väsyneenä kauppaan
  • Suunnittele kauppareissu, niin että sinulla on aikaa lukea tuoteselosteita. Tutki niistä, että tuote on sopiva sinulle ja että aineosaluettelo on mahdollisimman lyhyt ja e-koodeja mahdollisimman vähän.
  • Osta perusraaka-aineita kuten kasviksia, juureksia, hedelmiä, lihaa, kalaa, kananmunia, voita, kylmäpuristettua oliiviöljyä, tummaa riisiä, pastaa ja jauhoja, tummaa sokeria, merisuolaa, vuorisuolaa, yksittäisiä luomumausteita, pähkinöitä, siemeniä
  • Vältä raffinoituja tuotteita kuten valkoinen vehnäjauho ja sokeri, vaaleat pastat ja riisit, kuumentamalla valmistetut öljyt, ruokasuola, mausteseokset

 

Ruuanlaitto:

  • Helpotat arkeasi, jos valmistat kerralla suuremman määrän vaikkapa kahta eri ruokaa. Voit lämmittää ja syödä niitä vuorotellen tai laittaa osan pakastimeen. Jos otat ruokaa mukaan töihin, voit pakata ruokaa pakasteeseen sopiviin annoskokoihin. Keitto-, pata- ja laatikkoruuat sopivat tähän erityisen hyvin. Lisäksi voit tehdä raikkaan salaatin ennen ruokailua, jos haluat.
  • Kaupan pakastealtaasta löydät myös kotimaisia vihanneksia ja juureksia keittoihin, pataruokiin ja wokkeihin, jos koet että on liian työlästä tehdä ruokaa aivan alusta saakka.
  • Helppoja ruokia valmistaa ovat esimerkiksi pataruuat, jotka valmistuvat melkein itsestään uunissa.
  • Jos sinulla on esivalmisteltu tai valmis ruoka otettavissa nopeasti, kun tulet esimerkiksi työstä kotiin, et sorru epäterveellisiin vaihtoehtoihin. Sama koskee kauppaan menoa, sinne ei kannata mennä väsyneenä ja nälkäisenä, ennakointi ja suunnittelu ovat tärkeitä asioita!
  • Tähteeksi jäänyttä ruokaa ei kannata heittää menemään, sen voi syödä myöhemmin siltään tai jatkojalostaa sitä toisen ruuan osana esimerkiksi perunamuussista valmistat helposti perunarieskat, tähteeksi jäänyt uunikala käy vaikka suolaiseen piirakkaan tai keittoon tai voileivän päälle, keitetyistä perunoista ja muusta tähteeksi jääneestä ruuasta syntyy pyttipannua, ja munakkaan täytteeksi käy monenlainen ruuantähde.
  • Ruuan ravintoarvoa parannat, jos sinulla on yrttejä tai villiyrttejä, talviaikaan kuivattuina käytettäväsi, esimerkiksi nokkosta, voikukkaa, vuohenputkea. Voit lisätä niitä moniin eri ruokiin joko valmistusvaiheessa tai ripotella ruuan päälle lopuksi, jotta ravintoaineet niissä säilyvät mahdollisimman hyvin. 
  • Jos et kerää niitä itse, myös luontaistuotekaupoista voit hankkia niitä. Nokkonen on yksi parhaista. *Tästä pääset esimerkiksi hankkimaan nokkosjauhetta Hyvinvoinnin Tavaratalon verkkokaupasta. Marja- ja viherjauheita on erilaisia, tutustu niihin *täältä
  • Kuivatut jauheet ovat todellisia superfoodeja, ja niillä voidaan parantaa ruuan ravintoarvoja huimasti.
  • Jälkiruokina ja aamu- ja iltapalalla marjat ovat parasta lähiruokaa. Poimi tai osta niitä kesällä pakasteeseen tai osta kaupan pakastealtaasta. Toisella sijalla tähän ovat sitten vasta hedelmät, koska ne ovat matkanneet kauempaa ja sisältävät näin  säilöntäaineita. Mieti, mitkä hedelmät on kuorittava tästä syystä.
  • Smoothiet ovat hyvä, terveellinen ja helposti myös mukaan otettava välipala työhön tai kouluun. Voit tehdä pakasteeseen pusseja, joihin laitat valmiiksi sopivan määrän marjoja ja hedelmiä, joista sitten pyöräytät smoothie annoksesi.
  • Monet pikaruuatkin, kuten hampurilaiset ja pizzat, ovat aivan terveellisiä ruokia, kun valmistat niitä kotona hyvistä raaka-aineista.
  • Mieti ja tutki kuinka paljon piilosokeria (ja lisättyä) sisältyy moniin välipaloihin. Voisitko vaihtaa tutun tuotteen johonkin vähemmän sokeroituun; se vaatii tuoteselosteeseen tutustumista. Jos makeutus tapahtuu fruktoosilla tai makeutusaineella, nekin ovat vältettäviä tuotteita. Maustamaton jogurtti tai viili ja marjat voisi olla yksi hyvä vaihtoehto.
  • Valitse suolaksi mahdollisimman luonnonmukainen suola: meri- tai vuorisuola, ilman lisäaineita
  • Monet hyvälaatuiset luomumausteet ovat terveellisiä ja lisäävät ruuan ravintoarvoa, esimerkiksi kurkuma ja inkivääri
  • Käytä aina kylmäpuristettua öljyä kuumentamalla tehdyn sijaan.
  • Herkkuja tarvitaan myös ja makean mielitekoa esiintyy välillä. Salli niitä itsellesi, mutta muista pitää huoli, ettei mene överiksi. Mitkä herkut olisivat parempia kuin toiset? Leipoisitko itse leivonnaisia mieluummin kuin ostaisit kaupasta, näin vältät suuren määrän lisäaineita. Käytä tummaa sokeria tai hunajaa mieluummin kuin valkoista sokeria. Myös terveellisiä herkkuja on paljon, esimerkiksi raakasuklaa ja raakakakut.

Kotiruuan ei tarvitse olla tylsää ja sen tekemisen vaikeaa, ankeaa ja rasittavaa. Voit suunnitella ja tehdä värikkäitä, herkullisia ja ihania ruokia. Tutki reseptejä ja opettele käyttämään uudenlaisia ruoka-aineita ja mausteita.

Voit suunnitella myös vaikkapa kolmen viikon ruokalistan, silloin et ole aina uudelleen sen pulman edessä, että mitähän pitäisi kaupasta ostaa ja mitä ruuaksi laittaa. Etkä näin laittaisi aina niitä samoja ruokia, joihin sitten kyllästyy ja sortuu helpommin taas valmis- tai pikaruokiin. Kun käy kaupassa harvoin, siinä säästyy hyvin myös aikaa.

 

On hyvä tiedostaa, että kun oppii syömään yhä enemmän puhdasta ja ravintorikasta ruokaa, sen alkaa huomata omassa voinnissa. Ei myöskään tee mieli syödä keinotekoisen makuista prosessoitua ruokaa, kun oppii parempiin makuihin. Syö hyvin – Voi hyvin!

Liity tästä uutiskirjeen tilaajaksi:

Hae blogista:

Viimeisimmät artikkelit:

Valitse kategoria:

© Copyright Luonnonmukainen itsehoito 2020