Siperian tee
Siperian teen valmistamiseen käytetään vuorenkilven ylivuotiset, maassa makaavat ruskeat lehdet, jotka ovat jo fermentoituneet luonnollisella tavalla talven aikana. Myös syksyllä kerätyt lehdet käyvät.
- Kerää vuorenkilven ruskeita lehtiä ja huuhtele ne roskista.
- Kuivaa lehdet uunissa alle 50 asteessa tai hyötykasvikuivurissa tai muutoin ja murskaa ne. Voit säilyttää niitä isomman määrän lasipurkissa.
- Keitä uute, johon tulee kolme ruokalusikallista jauhetta yhteen litraan vettä. Anna kiehua 15 -20 minuuttia.
- Sen jälkeen ”teen” annetaan seisoa vaikka useita tunteja, jonka jälkeen se siivilöidään.
- Itse olen keittänyt vielä jo ne kerran keitetyt lehdet uudelleen pienemmässä vesimäärässä, ja saanut siten irti kaiken mitä saatavissa on.
- Samaan juomaan voisi keittää joukkoon myös pakurikääpää.
- 2–3 teelusikallista uutetta sekoitetaan desilitraan vettä ja juodaan teenä.
- Voit tietenkin ottaa pelkkää uutettakin, noin 2 rkl – ½ dl päivässä, mieluummin aamusta tai aamupäivästä, sen virkistävyyden vuoksi.
- Uute säilytetään jääkaapissa. Se säilyy siellä hyvin vaikka tekisit kerralla suuremmankin määrän.
Voit maustaa juoman hunajalla tai kuusenkerkkäsiirapilla.
Vuorenkilpi-tinktuura eli alkoholiuute
- Laita lasipurkkiin tuoretta tai kuivattua vuorenkilpeä ja laita purkkiin kirkasta mielellään maustamatonta 40 % tai vahvempaa alkoholia niin että vuorenkilvet peittyvät.
- Pidä huolta, että yrttiaines on kokonaan viinan peitossa.
- Anna uutteen olla huoneen lämmössä 3 viikkoa, heiluttele purkkia päivittäin.
- Siivilöi/suodata valmis uute toiseen purkkiin.
- Annostele käytettävä uute pipettipulloon ja säilytä loput lasipurkissa valolta suojattuna, säilyy ainakin vuoden oikein säilytettynä.
- Annostele 10 tippaa 1 – 3 kertaa päivässä esimerkiksi veden tai teen joukkoon.
Vuorenkilpi-tuplauute
Jos haluat varmistaa, että uutteessa on mukana myös veteen liukenevat yhdisteet, voit tehdä tuplauutteen.
- Tinktuuran teosta jatkat ottamalla talteen siivilöidyt vuorenkilvet, laitat ne kattilaan, lisäät vettä päälle ja keität seosta 10 – 15 minuuttia.
- Kun keite on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi, siivilöi yrtit pois.
- Lisää keitettyä uutetta tinktuuraan saman verran kuin sinulla on tinktuuraa tai vähemmän (alkoholipitoisuus on oltava vähintään 20 %) jos alkoholi mitä käytit oli alle 40 %.
- Annostele 10 tippaa 1 – 3 kertaa päivässä.