Siperian teen ja vuorenkilpi-tinktuuran valmistaminen

Siperian tee

Siperian teen valmistamiseen käytetään vuorenkilven ylivuotiset, maassa makaavat ruskeat lehdet, jotka ovat jo fermentoituneet luonnollisella tavalla talven aikana. Myös syksyllä kerätyt lehdet käyvät. 

  • Kerää vuorenkilven ruskeita lehtiä ja huuhtele ne roskista.
  • Kuivaa lehdet uunissa alle 50 asteessa tai hyötykasvikuivurissa tai muutoin ja murskaa ne. Voit säilyttää niitä isomman määrän lasipurkissa.
  • Keitä uute, johon tulee kolme ruokalusikallista jauhetta yhteen litraan vettä. Anna kiehua 15 -20 minuuttia. 
  • Sen jälkeen ”teen” annetaan seisoa vaikka useita tunteja, jonka jälkeen se siivilöidään. 
  • Itse olen keittänyt vielä jo ne kerran keitetyt lehdet uudelleen pienemmässä vesimäärässä, ja saanut siten irti kaiken mitä saatavissa on.
  • Samaan juomaan voisi keittää joukkoon myös pakurikääpää.
  • 2–3 teelusikallista uutetta sekoitetaan desilitraan vettä ja juodaan teenä.
  • Voit tietenkin ottaa pelkkää uutettakin, noin 2 rkl – ½ dl päivässä, mieluummin aamusta tai aamupäivästä, sen virkistävyyden vuoksi.
  • Uute säilytetään jääkaapissa. Se säilyy siellä hyvin vaikka tekisit kerralla suuremmankin määrän.

Voit maustaa juoman hunajalla tai kuusenkerkkäsiirapilla.

Vuorenkilpi-tinktuura eli alkoholiuute

  • Laita lasipurkkiin tuoretta tai kuivattua vuorenkilpeä ja laita purkkiin kirkasta mielellään maustamatonta 40 % tai vahvempaa alkoholia niin että vuorenkilvet peittyvät.
  • Pidä huolta, että yrttiaines on kokonaan viinan peitossa.
  • Anna uutteen olla huoneen lämmössä 3 viikkoa, heiluttele purkkia päivittäin.
  • Siivilöi/suodata valmis uute toiseen purkkiin.
  • Annostele käytettävä uute pipettipulloon ja säilytä loput lasipurkissa valolta suojattuna, säilyy ainakin vuoden oikein säilytettynä.
  • Annostele 10 tippaa 1 – 3 kertaa päivässä esimerkiksi veden tai teen joukkoon.

Vuorenkilpi-tuplauute

Jos haluat varmistaa, että uutteessa on mukana myös veteen liukenevat yhdisteet, voit tehdä tuplauutteen. 

  • Tinktuuran teosta jatkat ottamalla talteen siivilöidyt vuorenkilvet, laitat ne kattilaan, lisäät vettä päälle ja keität seosta 10 – 15 minuuttia.
  • Kun keite on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi, siivilöi yrtit pois.
  • Lisää keitettyä uutetta tinktuuraan saman verran kuin sinulla on tinktuuraa tai vähemmän (alkoholipitoisuus on oltava vähintään 20 %) jos alkoholi mitä käytit oli alle 40 %. 
  • Annostele 10 tippaa 1 – 3 kertaa päivässä.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Liity tästä uutiskirjeen tilaajaksi:

Hae blogista:

Viimeisimmät artikkelit:

Valitse kategoria:

© Copyright Luonnonmukainen itsehoito 2020