Villiyrtti ketunleipä

Villiyrtit

Eli horta eli luonnonyrtit eli villivihannekset eli luonnosta löytyvät, syötävät kasvit. Ja
hortoilu on sitä kun niitä mennään poimimaan. Kuulostaa niin mukavalle. Ja kevät ja
alkukesä on siihen parasta aikaa.

Miksi käyttäisin hortaa? Vaikka siksi, että useilla luonnonkasveilla on erinomaiset ravintoarvot. Niitä on helppo kerätä vaikka omalta pihalta, se on edullista ruokaa ja niistä saa maukkaita ja monipuolisia ruokia. Rikkaruohot muuttuvat rikkausruohoiksi lautasella. Ja itse kerätystä ruuasta tulee hyvä mieli.

Villiyrttikursseja ja -kirjoja on tarjolla paljon. Myös täältä Luonnonmukainenitsehoito.fi
-sivustolta voit lukea aiheesta perusasioita ja saat maistuvia reseptejä.

  • Opi ensin tuntemaan ne lajit, joita haluat kerätä.  Kerää ehdottoman varmoja lajeja,
    myös myrkyllisiä kasveja on olemassa.
  • Kun maistat ensimmäistä kertaa, maista pieni määrä, voit olla myös allerginen.
  • Älä kerää koko esiintymää tai poimi juurineen, anna kasville mahdollisuus
    seuraavaan vuoteen.
  • Kerää vain terveitä ja puhtaita, ei esimerkiksi läheltä autotietä.
  • Älä kerää rauhoitettuja tai uhanalaisia kasveja.
  • Kerää mieluusti vieraslajeja, mutta varo levittämästä kasvia, älä anna siementen tai juurenpalasten levitä ympäristöön.
  • Luonnonsuojelualueilla jokamiehen oikeudet voivat olla rajoitetut.
  • Muista käsineet, sanko, sakset, pussit, kori, sieniveitsi ( talouspaperia ja vesipullo:
    kostutetun talouspaperin sisällä säilyvät hyvin tuoreina).
  • Maanomistajan lupa tarvitaan puiden lehtien, oksien, kerkkien, juurten, mahlan ja pihkan keräämiseen.

Villiyrttien kuivaaminen

1. Yrtit levitetään kuivaan, ilmavaan ja pölyttömään paikkaan ohueksi kerrokseksi
kuivausseuloille tai puhtaan paperin, esimerkiksi voipaperin päälle. Sopivia kuivaustiloja
saattaa löytyä ullakolta, saunasta, pannuhuoneesta, aitasta, leivinuunin tai jääkaapin
päältä.


2. Yrtit kuivataan nippuina katon rajaan pingotetussa narussa. Kun kimput ovat kuivuneet,
niistä irrotetaan käytettävät osat heti, sillä kasvit pölyyntyvät ja menettävät arominsa
nopeasti.


Kasvien kuivumiseen kuluva aika riippuu niiden sisältämästä vesimäärästä, kuivausoloista
ja siitä, kuinka lujasti vesi on kiinnittynyt kasvisolukkoihin. Kuivurissa yrtit kuivuvat
muutamassa tunnissa , ilmavalla ullakolla vajaassa viikossa. Umpinaisissa tiloissa kasveja
ei saa kuivata. Tällöin ilmankosteus saattaa nousta liian korkeaksi ja yrtit homehtuvat
helposti. Jos yrteissä on vähänkin hometta, koko erä pitää heittää pois.

Villiyrttien pakastaminen

Pakastaminen sopii parhaiten yrteille joita käytetään ruuanvalmistukseen, esimerkiksi
nokkoselle. Ennen pakastamista lehdet tai versot kiehautetaan pienessä vesimäärässä tai
höyryssä. Myös keitinvesi voidaan pakastaa. Jos keitinvesi hylätään, menetetään suuri
määrä arvokkaita ravintoaineita, mutta toisaalta päästään eroon mm. nokkosen
mahdollisista nitraateista.

Yrttien pakastaminen tuoresilppuna rasioihin sopii useille risti- ja sarjakukkaisille (esim.
vuohenputkelle), joita on tarkoitus käyttää sellaisenaan ruokien mausteeksi. Yksi kätevä
tapa pakastaa yrttien lehtiä on laittaa ne jääpala-astian lokeroihin, laskea vettä päälle ja
pakastaa kuutioiksi. Kaikille yrteille pakastaminen ei sovi.

Liity tästä uutiskirjeen tilaajaksi:

Hae blogista:

Viimeisimmät artikkelit:

Valitse kategoria:

© Copyright Luonnonmukainen itsehoito 2020