Voikukka (Taraxacum officinale)

Voikukka on yleinen, kaikkien tuntema ja useimpien vihaama nurmien ja kukkapenkkien rikkakasvi. Sen sijaan, että vihaamme ja myrkytämme voikukat ja itsemme roundupilla, voisimme iloita voikukkien aurinkoisesta kauneudesta ja käyttää kasvia ravintona.

Ennen voikukan juurta on käytetty sekä kahvin että tupakan korvikkeena ja juurilla on lisätty lehmien maidon tuotantoa. Juuri on parhaimmillaan keväällä ja syksyllä. Sen voi tarpeen mukaan kuoria ja joko keittää tai paistaa juuresten tapaan. Siitä voi tehdä terveellisempää, kofeiinitonta “kahvia”. Tällöin puhtaat juuret viipaloidaan ja kuivataan ja paahdetaan. Paahtamisen voi tehdä joko pannulla tai uunissa. Paahdettua juurta kiehautetaan vedessä ja haudutetaan. Lisämaustetta voi haudukkeeseen saada kanelista, vaniljasta tai inkivääristä ja lisäämällä valmiiseen kahviin voita tai kookosmaitoa/kermaa tai hunajaa.

Kasvia on käytetty myös ravintona. Lehdet sopivat pestoon tai salaatteihin, mutta myös lämpimiin ruokiin pinaatin tapaan. Voikukan nuput eli nunnut ovat herkkua voissa paistettuna! Kukista voi tehdä siirappia, marmeladia tai viiniä. Niitä voi myös käyttää koristeena tai hauduttaa teeksi.

Voikukka maistuu leivän päällä
Voissa paitettuja nunnuja - kotimaista "kaprista"

Voikukka hoitaa sekä munuaista että maksaa. Sillä on diureettinen eli virtsaneritystä lisäävä vaikutus,  mm. voikukan suuri kaliumpitoisuus saa sen aikaan. Voikukan aiheuttama nesteen poistuminen kehosta ei verota kalium varastoja, mikä on suuri etu nesteenpoistolääkkeisiin verrattuna. Maksan hoidossa käytetään hyväksi voikukan karvasta makua. Se kertoo sen tehosta parantaa ruuansulatusnesteiden ja sapen eritystä ja näin parantaa ruoansulatusta. Juuret ovat kaikkein parasta maksan hoitamiseen. Niistä saa myös antioksidantteja ja probiootteja. Voikukalla on myös maksaa, munuaisia ja verta puhdistava vaikutus.

Sileälaitaiset voikukan lehdet ovat miedompia ja miellyttävämpiä näin ollen syödä mutta sahalaitaiset voikukan lehdet ovat tehokkaampia karvaan makunsa vuoksi. Lehtiruodin pois leikkaamalla saa karvautta vähemmäksi mutta samalla leikkaa pois myös kasvin hoitavaa vaikutusta. Voikukan lehdissä on huomattavasti enemmän vitamiineja ja vähemmän nitraatteja kuin viljellyssä salaatissa. Voikukan lehdet sisältävät beetakaroteeneja, B-, C-, K1- ja D-vitamiineja, rautaa, kaliumia ja kalsiumia. Kasvissa on myös fosforia, magnesiumia, luteiinia ja inuliinia. Siitä on apua kihtiin ja reumaankin.

Voikukka on myrkytön ja turvallinen rohto. Ainoastaan, koska se on diureetti ja laskee verenpainetta, matalan verenpaineen omaavien kannattaa olla varovaisia. Myös jos sappirakossa on todettu kiviä, kannattaa olla varovainen voikukan käytössä, koska kivet voivat lähteä liikkeelle sapen erityksen voimistuessa.

Itse olen käyttänyt voikukkaa kesäisin tuoreena, erityisesti alkukesästä. Lisäksi olen tehnyt siitä marmeladia talveksi ja kuivannut sekä kukkia että lehtiä teeksi. Olen tehnyt myös viherjauhetta: kuivannut ensin lehdet ja sauvasekoittimen avulla tehnyt ohutta jauhetta. Se säilyy hyvin lasipurkissa ja sitä on helppo ripotella ruokien päälle parantamaan ruuan ravintoarvoa.

Marmelaadia voikukasta
Voikukkamarmeladia

Liity tästä uutiskirjeen tilaajaksi:

Hae blogista:

Viimeisimmät artikkelit:

Valitse kategoria:

© Copyright Luonnonmukainen itsehoito 2020