Vuohenputki (Aegopodium podagraria)

Vuohenputkea pidetään pahamaineisena rikkakasvina. Sillä on laajalle levittyvät rönsyilevät maavarret, jonka vuoksi se valtaa puutarhan, ja se on vaikea hävitettävä kukkapenkistä ja kasvimaalta. Mutta eihän sitä tietysti kannata hävittää, hyvää ja maukasta ravintokasvia. Vuohenputki on hyvä villiyrtti sen saatavuuden, hyvän maun ja helppokäyttöisyyden vuoksi. Vuohenputken ovat pohjolaan tuoneet alun perin munkit, jotka viljelivät sitä lääkekäyttöön ja ravinnoksi. Sen tiedetään olevan erityisen tehokas kihtiin ja reumaan hauteena. 

Vuohenputki on 30 – 100 cm korkea monivuotinen kasvi. Se kasvaa tiheinä kasvustoina lehdoissa, puronvarsilla, pihoilla, joutomailla ja laitumilla. Lehdet ovat hyvä tuntomerkki: ne ovat vihreät ja kahteen kertaan kolmisormiset. Kukat ovat valkoiset tai vihertävän valkoiset, ja pikkusarjoissa ei ole suojuslehtiä.

Vuohenputken voi sekoittaa karhunputkeen, joka on kuitenkin selvästi korkeampi ja yksittäin kasvava. Sen lehdet ovat monilehdykäisemmät ja sen kukinto on valkoinen tai punertava ja pikkusarjat ovat suojuslehdelliset. Se ei ole myöskään myrkyllinen. Kun taas myrkyllisiä samannäköisiä ovat hukanputki, myrkkykatko ja myrkkykeiso. Älä kerää vuohenputkea, jos et ole ehdottoman varma tunnistuksesta.  Hyvä keino on seurata kasvuston kehitystä yksi kesä ja kerätä sitten tunnistettua kasvia seuraavana kesänä samasta varmasta paikasta.

Vuohenputki on parasta keväällä heti kun se nousee maasta. Sen lehtien maku muistuttaa selleriä ja porkkanaa. Maun sanotaan sopivan erityisesti tomaatti- ja kananmunaruokiin. Se on siltään hyvää salaatinlehtinä aikaisin keväällä. Lehtiä voi käyttää pestoon, piirakoihin, keittoihin, uuniruokiin, pizzoihin, lettuihin, munakkaisiin ja tietysti smoothien joukkoon. Eli voit käyttää sitä kaikkeen mihin keksit, joko raakana, keitettynä tai paistettuna.

Kuvassa yksinkertainen salaatti: vuohenputken nuoria lehtiä, feta vuohenjuustoa ja tomaattia, kastikkeena Extra virgin Avocado lemon zest öljy

Vuohenputkea voi säilöä kuivaamalla tai pakastamalla.  Ennen pakastamista lehdet voi kiehauttaa, mutta myös tuoresilppuna pakastaminen onnistuu.

Katso täältä peston ohje. Vaihda voikukan lehdet vuohenputken lehtiin, näin siitä tulee Kiusankappalepestoa.

Liity tästä uutiskirjeen tilaajaksi:

Hae blogista:

Viimeisimmät artikkelit:

Valitse kategoria:

© Copyright Luonnonmukainen itsehoito 2020