Vuorenkilpi (Bergenia crassifolia)

Vuorenkilpi on pihoilla kivikoissa ja varjoissa viihtyvä monivuotinen perenna. Kuvassa se on vasta lumen alta paljastumassa.

Mielenkiintoiseksi vuorenkilven tekee sen fermentoitujen lehtien adaptogeeninen vaikutus kehoon. Adaptogeenisia ominaisuuksia omaavat kasvit kasvavat stressaavissa, haastavissa oloissa ja niihin kehittyy vahvoja vaikuttavia aineita, jotta ne kestävät nämä stressaavat elinolosuhteet. Ihmiselle vuorenkilpi antaa lisää jaksamista ja kestävyyttä. Se tasapainottaa kehoa ja mieltä eli on siis joko piristävä tai rentouttava tarpeen mukaan. Tasapainottavan vaikutuksen vuoksi se myös parantaa immuniteettia.

Vuorenkilven käytön sanotaan parantavan hapenottokykyä ja tehostavan rasvojen käyttöä energianlähteenä ja myös alentavan korkeaa verenpainetta. Sitä käytetään paljon Venäjällä ja siksi haudukkeesta käytetään nimitystä Siperian tai Mongolian tee.

Vihreät lehdet sisältävät myös arbutiinia, joka ehkäisee maksaläiskien muodostumista ja vaalentaa niitä sekä rauhoittaa myös couperosa ihoa. Tutkimusten mukaan vuorenkilven vihreät lehdet sisältävät arbutiinia 5 – 22%. Vihreitä lehtiä käytetään siis ulkoisesti ja ruskeita sisäisesti.

Siperian teen valmistamiseen käytetään vuorenkilven ylivuotiset, maassa makaavat ruskeat lehdet, jotka ovat jo fermentoituneet luonnollisella tavalla talven aikana. Myös vielä syksylläkin kerätyt lehdet käyvät. Ruskeissa lehdissä on karvasaineita vähemmän, mutta vaikuttavat aineet ovat tallessa. Ne sisältävät vihreitä lehtiä enemmän antioksidantteja ja ovat vatsaystävällisempiä.

Ruskeat lehdet kerätään lehtiruodista nykäisemällä. Jos lehdessä on hometta, se hylätään. Lehdet huuhdotaan kädenlämpöisen juoksevan veden alla. Puhtaita lehtiä kuivataan, kunnes lehtiruoti napsahtaa poikki taivutettaessa. Lehtiruoditkin kannattaa käyttää.

Juomaa ei kannata juoda liikaa tai tehdä siitä väkevämpää kuin ohjeessa neuvotaan.  Vaikutus ei annosta lisäämällä tehostu, sillä vaikutus on systeeminen eli oman kehon toimintaa tehostava.

Haudukkeen lisäksi vuorenkilven ruskeista lehdistä voi valmistaa myös Vuorenkilpi-tinktuuraa. Tinktuurat ovat käytössä helppoja, koska ne säilyvät hyvin oikein säilytettynä. Vuorenkilpi-tinktuura valmistetaan uuttamalla yrttiä alkoholiin. Pipettipullo on helppo ottaa myös matkalle tai vaellukselle luontoon mukaan.  

Liity tästä uutiskirjeen tilaajaksi:

Hae blogista:

Viimeisimmät artikkelit:

Valitse kategoria:

© Copyright Luonnonmukainen itsehoito 2020