LUONTOYHTEYS – mitä se on ja kuinka vahvistat sitä?

Vahva luontoyhteys on yksi tärkeä terveyden peruspilari. Me saamme luonnosta ravinnon ja suojan, ja kaiken mitä tarvitsemme. Meille ei riitä, että saamme fyysiset perustarpeet tyydytettyä. Luontoyhteydessä voimme päästä kokemaan sekä fyysisen että psyykkisen ykseyden luonnon kanssa. Me muodostamme henkilökohtaisen tunnesiteen luonnon kanssa. Luonto tarjoaa meille täydelliset olosuhteet ja mahdollisuuden elää ihmisinä tällä planeetalla.

Mitä luonto on?

Ensin tulee mieleen metsät, järvet, tunturit, meret, vuoret – sitten kaikki mitä siellä on – puut, pensaat, kasvit, eläimet ja ihminen, siis kaikki mitä tällä maapallolla on. Entä sen ulkopuolella: siellä on valtava avaruus, joka toki sekin on luontoa.

Luonto on kaikkialla. Tuntuu aivan pyörryttävän mahdottomalle osata ajatella kaikkea sitä, mitä luonto pitää sisällään. Sitten tulee ihana ykseyden tunne, minäkin pieni ihminen kuulun tähän valtavan suureen kokonaisuuteen: minäkin olen tekemässä tätä olemassa olevaa kokonaisuutta. Olen niin äärettömän pieni pisara koko tässä maailmankaikkeudessa, mutta ilman minua siitä puuttuisi kuitenkin jotain. Tämä on se tunne, kun katson pimeässä valtavaa tähtitaivasta, silloin koen tämän pienuuteni maailmankaikkeudessa, mutta kuitenkin ylpeyden ja kiitollisuuden siitä, että saan olla yksi osanen sitä.

Sinä olet osa luontoa – et erillään siitä. Kun kosketat toisella kädellä omaa kättäsi, kosketat luontoa. Oikeasti sinun on mahdotonta mennä luontoon, koska sinä itsekin olet luonto. Sinun ihollasi on myös luonto, miljoonat ja miljoonat bakteerit siinä ovat osa luontoa, ja suolisto – se onkin oikea mikrobien metropoli.

Jos yhteys luontoon puuttuu

Vaikka ihminen ei voi olla erillään luonnosta koskaan, ihminen voi kokea erillisyyttä luonnosta. Tasapainoinen ja hyvä luontoyhteys ei ole itsestään selvyys kaikille. Suurin osa ihmisistä maailmassa asuu kaupungeissa, jotka ovat rakennettuja ympäristöjä. Luonto on läsnä kaupungeissakin, mutta siellä on paljon häiriötekijöitä. Luonnollista luontoa on kaupungeissa vähemmän nähtävissä. Kaupungissa asuvalta ihmiseltä vaaditaan sen vuoksi enemmän luontoyhteyden synnyttämisessä ja säilyttämisessä.

Jos ihmiseltä puuttuu tasapainoinen ja terve luontoyhteys, hänen terveytensä voi heikentyä. Hän voi kokea ”juurettomuutta”, kuin hän ei kuuluisi mihinkään. Se on turvattomuuden tunnetta, jossa pelot voi päästä valloilleen. Ihminen kokee stressiä ja voi olla väsynyt, levoton ja ärtyisä. Hän voi sairastua stressin seurauksena flunssakierteeseen, tai hän voi kärsiä korkeasta verenpaineesta tai päänsäryistä tai suolisto-ongelmista, ja periaatteesta mistä vain oireista. Ihminen on erillään jostakin mistä ei voi olla erillään. Onneksi tähän on luontainen lääke tarjolla, jos ihminen sen ymmärtää ja haluaa ottaa vastaan. Valitettavan usein kuitenkin turvaudutaan pelkästään ja usein aivan turhaan kemiallisiin lääkkeisiin.

Luonto hoitaa sinua

Kun otat vastaan luonnon lääkitsijänä, menet luontoon, etsit mieleisen paikan, olet läsnä kaikilla aisteilla ja nautit siitä mitä on. Luonto antaa sinun olla sellainen kuin olet, se hyväksyy sinut. Se ei vaadi sinulta mitään. Kun pyrit hiljentämään mielesi ja olemaan vain läsnä tässä hetkessä, vain se on totta. Sinun mielesi tuottamat asiat pyrkivät häiritsemään ja viemään sinut pois sieltä missä olet ja myös tästä hetkestä. Ymmärrä tämä, ja pyri tietoiseen läsnäoloon kaikkien aistiesi avulla. Näe luonto ja puut ja kasvit siellä. Nekään eivät halua tai tavoittele muuta kuin olla siinä. Ne luovat tuoksuaan ja kauneuttaan kaikille, ne eivät valikoi kenelle. Metsän äänet ja lintujen liverrys tai hiljaisuus – niiden luoma äänimaailma tai sen puuttuminen, auttavat sinua myös pysähtymään tähän hetkeen. Tunne myös ihollasi sade tai tuuli tai auringon lämmittävät säteet. Koe olevasi yhtä luonnon kanssa. Sinä olet tärkeä osanen kaikkeutta.

Voit tehdä metsässä tietoisen harjoituksen: Metsämeditaatio https://www.luonnonmukainenitsehoito.fi/metsameditaatio/(avaa uuden välilehden)

Hetki luonnossa, tai jopa pelkästään luontokuvan katseleminen, auttaa luomaan luontoyhteyttä ja sillä on stressiä lievittäviä vaikutuksia. Luonto antaa ihmiselle mielenrauhaa ja se auttaa ihmistä palaamaan juurilleen. Metsästä olemme tulleet, sinne palaaminen on tätä juurille palaamista ja luontoyhteyden syventämistä ja uudelleen löytämistä. Luonto voimaannuttaa ja tasapainottaa ihmistä, parantaa keskittymiskykyä ja kohentaa mielialaa.

Lapsuuteni luonto

Olitko sinä lapsena luonnossa? Millaisia muistoja sinulla on siitä? Pohja luontoyhteydelle luodaan jo lapsuudessa. Useimmilla ihmisillä on hienoja muistoja, kun pääsi ongelle isän kanssa tai mentiin eväiden kanssa marjareissuille. Tosin kaikki muistot eivät ole välttämättä mieleisiä. Voi olla hyvä tutkailla niitäkin, onko sieltä jäänyt esimerkiksi pelkoja, jotka estävät nyt menemästä metsään tai järvelle.

Lapsi suhtautuu luontoon aidosti, lapsi alkaa leikkimään luonnossa heti. Lapsille pitäisi suoda tilaisuuksia päästä luontoretkille, jotta luontoyhteys pääsisi rakentumaan ja vahvistumaan ja olisi pohjana myös aikuisena. Kun oppii jo lapsena asioita luonnosta, esimerkiksi tietää kasvien ja eläinten nimiä ja tuntee niiden tapoja elää, se luo tietoisen luontoyhteyden, ja antaa perusturvallisuutta sitä kautta. Niitä asioita opetetaan sitten myöhemmin muille, ehkä seuraavalle sukupolvelle, kuten on opittu itsekin edellisiltä sukupolvilta. Ne ovat asioita, jotka eivät muutu kovinkaan paljon, turvallisuutta tuova tekijä sekin.

Luonnonmukainen elämä

Luonto antaa meille niin paljon. Me saamme kaiken luonnosta. Me saamme luonnosta enemmän kuin suuri osa ihmisitä osaa ottaa vastaan. Kaiken saaminen kaikille luonnosta olisi myös täysin mahdollista, ilman että aiheuttaisimme haittaa luonnolle, jos meillä olisi oikeanlainen luontoyhteys. Meidän tulisi arvostaa luontoa yli kaiken, koska me olemme itse se luonto. Jos ymmärtäisimme tämän, emme tekisi pahaa itsellemme. Vuorovaikutus luonnon kanssa tulisi olla kaksisuuntaista. Me ymmärrämme hyvin sen puolen, mitä luonto antaa meille. Mutta mitä me annamme luonnolle? Mitä sinä annat luonnolle? Moni ihminen on nykyisin kiinnostunut luonnonmukaisesta elämästä. Se on niin hieno asia! Luonnonmukaisesti eläen esimerkiksi käytämme luonnonmukaisia materiaaleja, ja kun ne tulevat tiensä päähän, annamme ne takaisin luontoon. Luonnonmukainen itsehoito on yksi tärkeä osa tätä. Tarkemmin ajatellen, meillä ei pitäisi olla tulevaisuudessa muuta kuin luonnonmukainen elämä ja luonnonmukainen itsehoito, jos me haluamme löytää todellista terveyttä ja hyvinvointia.

Kysymyksiä, joihin vastaamalla sinä voit tiedostaa tilanteesi ja syventää omaa luontoyhteyttäsi

Onko sinulla hyvä luontoyhteys?

Kuinka voisit vahvistaa sitä?

Onko sinulla terveydellisiä haasteita, joihin voisit saada apua olemalla enemmän luonnossa?

Mitä konkreettista tulet tekemään, jotta luontoyhteytesi tulee paremmaksi?

Koetko, että elät ainakin jossakin määrin luonnonmukaista elämää?

Tunnetko tapoja, joilla voit toteuttaa luonnonmukaista itsehoitoa?

Oletko kiinnostunut oppimaan siitä lisää?

 

”Minä olen valmistunut Erä- ja luonto-oppaaksi. Luonto on aina merkinnyt minulle paljon. Tuntuu mukavalle ajatella, että nyt voin tarjota ihmisille myös luontoon perustuvia hyvinvointipalveluita. Opettelen myös kuvaamaan luontoa, ja käytän kirjoituksissani omia ottamiani valokuvia. Itse koen valtavaa kiitollisuutta siitä, että voin omalta osaltani olla rakentamassa parempaa huomista tekemällä omaa työtäni, elämällä omaa mahdollisimman luonnonmukaista elämääni ja kirjoittamalla näistä asioista. Vaikka se ei olekaan kuin se pienen pieni hiukkanen täällä maailmankaikkeudessa, mutta se on se hiukkanen kuitenkin. Meistä pienistä hiukkasista koostuu koko maailmankaikkeus. Vahva luontoyhteys – sen rakentaminen, syventäminen ja säilyttäminen on avain turvalliseen tulevaisuuden maailmaan.”

                                                              -Päivi-

                                    Facebookissa @vyohyketerapiapaivi

 

Liity tästä uutiskirjeen tilaajaksi:

Hae blogista:

Viimeisimmät artikkelit:

Valitse kategoria:

© Copyright Luonnonmukainen itsehoito 2020