Miksi vastuun ottaminen omasta terveydestä kannattaa?

Se, että kukin ihminen ottaisi vastuuta omasta terveydestään, on monitahoinen asia eli hyödyt ovat monenlaisia. Kaikista tärkein hyöty itsehoidosta tulee sinulle itsellesi, siksi sen on mahdollista motivoida sinua huolehtimaan itsestäsi.

Omassa voimassa

Kaikki lähtee ajattelusta – vastuunkantamisen merkityksen ymmärtämisestä. 

Ymmärrät, että loppujen lopuksi sinä yksin elät omaa elämääsi, ja sinä vastaat siitä millaiseksi sinun elämäsi muodostuu. Et voi sen enempää vaatia muilta, kuin myöskään syyttää toisia oman elämäsi tapahtumista. Myös terveydentilasi on enimmäkseen sinun itsesi aikaansaannosta. Kukaan ei voi tehdä sinun puolestasi asioita, joilla pidät yllä terveyttäsi.

Siksi oman itsensä kuuntelu on tärkeää. Sinä et voi verrata itseäsi toisiin, koska me jokainen olemme yksilöitä. Siitä syystä meidän elimistömme ja myös mielemme ja henkinen rakenteemme ovat omanlaisia. Ja mikä hienointa, meillä on oikeus elää oman näköistä elämäämme. Usein voimme huonosti siitä syystä, että emme joko ole ymmärtäneet tätä tai olemme eksyksissä itseltämme tai emme uskalla elää omaa elämää: olla omassa voimassa. Myönteinen ajattelu ja usko itseen ovat kantavia voimia, jotta pystymme ottamaan vastuun omasta elämästä ja terveydestä.

Mitä sinä saat tästä? Sinä voit hyvin, jo pelkästään siitä syystä, että olet omassa voimassasi. Kuuntelet itseäsi, syöt sellaista ruokaa, joka ravitsee sinua hyvin, liikut ja lepäät itseäsi kuunnellen. Kun voit hyvin, jaksat tehdä juuri niitä asioita, jotka edelleen tukevat hyvinvointiasi. Luot aivan kuin valoa ympäristöösi jo pelkällä olemassa ololla. Eikö kuulosta hienolle? Tämän on mahdollista olla totta. 

Meillä kaikilla on elämässä omat haasteemme, tie ei ole aina suora, emmekä aina pysy omassa voimassa. Mutta senkin me hyväksymme, kun me kannamme vastuun omasta elämästämme. Tiedämme että elämä haastaa, olemme armollisia itsellemme, ja tiedämme että emme jaksa olla täydellisiä aina, ja meidän ei nimenomaan kuulu olla täydellisiä. Siellä on se sudenkuoppa, johon voimme helposti pudota, jos alamme tavoitella täydellisyyttä. Omassa voimassa oleminen on myös sopeutumista ja elämän hyväksymistä sellaisena kuin se on. Elämä elää silloin sinun kauttasi, sinä et suorita elämää.

Osa suurempaa kokonaisuutta

Et elä elämääsi yksin, olet vuorovaikutuksessa ympäristön kanssa. Sinä, hyvinvoivana ja omasta terveydestä vastuun kantavana ihmisenä, hoidat myös ympäristöäsi, mutta mikä vielä tärkeämpää, olet esimerkkinä. Sinulla on voimia nyt hoitaa myös läheisiäsi, olla heidän tukenaan, motivoida ja opettaa myös heille itsehoitoa. Kun et valita kuinka huonosti sinun asiat ovat, vaan pyrit muuttamaan niitä paremmaksi, voit tietysti aiheuttaa myös kateutta toisissa ihmisissä. Jokaisella on mahdollisuus samaan, kateuden tunne kertoo, että myös muut haluaisivat pystyä samaan. 

Me ihmiset olemme kuin näkymättömän verkon osasia, muutos yhdessä osassa vaikuttaa laajasti, ei vain heihin joiden kanssa olemme läheisessä fyysisessä kanssakäymisessä, vaan vielä siitä kauemmaksikin. Vaikutus näkyy koko yhteiskunnan tasolla. Meidän, yhteiskunnan jäsenten, tulisi olla hyvinvoivia, tasapainoisia ja onnellisia ihmisiä. Kuulostaa sille, että meillä on vielä paljon tehtävää tämän tavoitteen saavuttamiseksi.  

Meillä on mahdollisuus

Yksilötasolla hyvän terveydentilan myötä meillä olisi mahdollisuus saada kokea tyytyväisyyttä ja hyvää oloa yhä enenevässä määrin. Sen jakaminen ympäristöön muuttaisi maailmaa. Yhteiskunnan tasolla, jos ihmiset yhä suuremmassa määrin alkaisivat hoitaa itseään, sairaudet ja jonot terveyskeskuksiin ja sairaaloihin lyhenisivät. Ja näin ihmiset, jotka todella tarvitsevat myös lääketieteellistä sairaanhoitoa, saisivat sitä helpommin. 

Mitähän kaikkea saisimmekaan aikaan tällä terveyden ja ilon määrällä?

Liity tästä uutiskirjeen tilaajaksi:

Hae blogista:

Viimeisimmät artikkelit:

Valitse kategoria:

© Copyright Luonnonmukainen itsehoito 2020