Homeopatia kuuluu täydentäviin hoitomuotoihin, joihin Suomessa luetaan homeopatian lisäksi mm. fytoterapia eli kasvilääkintä, perinteinen jäsenkorjaus, perinteinen kiinalainen lääketiede sekä vyöhyketerapia.
Homeopatia on levinnyt yli 200-vuotisen historiansa aikana Euroopasta joka puolelle maailmaa ja enää on harvoja maita, joissa sitä ei käytettäisi jonkinlaisessa muodossa. Euroopassa eniten homeopaattisia lääkkeitä käytetään Ranskassa, Hollannissa, Belgiassa ja Saksassa. Lähes kolmannes eli 100 miljoonaa Euroopan kansalaista käyttää terveydenhoidossaan homeopatiaa.
Homeopatia sai alkunsa Hahnemannin lääkeainekokeilusta
Homeopatia sana on johdettu kreikankielisistä sanoista ”homoios” eli samankaltainen ja ”pathos” eli kärsimys. Homeopatian kehittäjänä pidetään saksalaista lääkäriä ja kemistiä Samuel Hahnemannia (1755-1843). Hahnemann halusi 1790-luvulla selvittää millaisia oireita ja vaikutuksia malarian hoidossa käytetty kiinanpuun kuori sai aikaan terveessä ihmisessä ja aloitti kokeilemalla kiinanpuunkuorta itseensä. Hän sai selville, että terveellä kiinanpuunkuorta nauttineella ihmisellä esiintyi juuri samanlaisia oireita kuin malariaa sairastavalla ihmisellä oli. Tästä hän päätteli, että aine paransi terveille ihmisille aiheuttamiensa oireiden kaltaiset oireet sairaissa.
Hahnemann kehitti ystävineen lääkeainekokeet, joiden avulla he testasivat monia eri lääkeaineita ja kirjasivat havaintonsa homeopaattisiksi lääkeainekuviksi. Terveillä ihmisillä tehtävät lääkeainekokeet ovat edelleen käytössä homeopatiassa ja nykyään tunnetaan tuhansia homeopaattisia lääkeaineita ja niiden lääkeainekuvia. Lääkeaineiden raaka-ainevalikoima on laaja ja niitä valmistetaan niin kasvi- ja eläinkunnasta kuin mineraaleista ja infektiosairauksien aiheuttajista sekä eritteistä.
Laimennos ja ravistelu vahvistavat lääkeaineen vaikutusta
Hahnemann oli huomannut, että hänen aikakautena käytössä olleet lääkkeet kuten arsenikki ja elohopea, aiheuttivat liian suurina annoksina pahoja sivuvaikutuksia ja potilas saattoi jopa kuolla niihin. Hän alkoi laimentaa lääkeaineita ja otti homeopaattisten lääkeaineiden valmistuksessa käyttöön laimentamisen lisäksi myös voimakkaan ravistelun eli potensoinnin. Hämmästyksekseen Hahnemann huomasi, että ravisteltu suuri laimennos paransi oireet paremmin kuin laimentamaton alkuperäinen aine eikä aiheuttanut ollenkaan sivuvaikutuksia. Homeopaattiset lääkeaineet valmistetaan nykyäänkin potensoimalla eli laimentamalla alkutinktuuraa tietyssä suhteessa ja ravistelemalla laimennosta.
Samankaltainen parantaa samankaltaisen
”Similia similibus curentur” eli samankaltainen tulee parantaa samankaltaisella tiivistää homeopatian pääperiaatteen: lääkeaine valitaan aina tapauskohtaisesti vastaamaan hoidettavan yksilön fyysisiä ja psyykkisiä oireita, hänen oireidensa kokonaisuutta. Kaksi samaa sairautta, esimerkiksi korvatulehdusta, sairastavaa lasta hoidetaan homeopatialla eri lääkeaineilla, jos heidän yksilölliset oireensa poikkeavat toisistaan. Mitä lähempänä hoitoon käytettävän lääkeaineen lääkeainekuva on yksilöllisesti ilmeneviä sairauden oireita, sen nopeampi ja todennäköisempi on paraneminen.
Esimerkiksi mehiläisestä ja sen myrkystä valmistettua Apis mellifica -nimistä homeopaattista lääkeainetta voidaan käyttää samanlaisiin oireisiin kuin mitä mehiläisen pisto aiheuttaa: turvotusta, punoitusta, kuumotusta sekä pistävää kipua, joita kylmä helpottaa. Apis mellificaa voidaan käyttää lievittämään mehiläisen piston oireiden lisäksi myös esimerkiksi kurkkukipua tai nivelkipua, joissa on oireena turvotusta, punoitusta, kuumotusta ja pistävää kipua ja joita kylmä juoma tai kääre lievittävät.
Kahvista valmistettua homeopaattista lääkeainetta Coffea crudaa voidaan puolestaan käyttää muun muassa unettomuuden hoitoon, jos oireina on tyypillisiä liiasta kahvin juonnista eli kofeiinin saannista ilmeneviä oireita kuten levottomuutta ja hermostuneisuutta sekä mielen yliaktiivisuutta.