Jos toteutat gluteenitonta ruokavaliota, voi joskus tulla kaipuu ruisleipään. Ruis on gluteenipitoinen vilja, siihen et voi ehkä palata saamatta oireita. Mutta tummaa leipää, joka paistuessaan tuoksuu ja maistuukin melkolailla ruisleivälle, sinun on mahdollista saada tämän reseptin avulla.
Itselleni tällä hetkellä paras leipä syntyy omatekoisen hapanjuuren avulla. Sen ole oppinut tekemään facebook ryhmässä Gluteenittomat hapanjuurileipurit. Tämä on tällä hetkellä itselläni toiseksi parasta leipää. Ja tämä leipä syntyy nopeasti verrattuna hapanleivän moniin vaiheisiin ja pitkiin kohotus aikoihin.
Ohjeesta tulee yksi iso reikäleipä, josta saa noin 8 palaa ja ne halkaistuna puolet lisää
5 dl | vettä |
2,5 dl | tattarijauhoja |
1 dl | riisijauhoja |
1 dl | kaurajauhoja |
1dl | rouhittuja pellavan- tai chiansiemeniä |
1,5 tl | suolaa |
1 rkl | psylliumia |
1 rkl | kaakaojauhetta |
0,5 pss | kuivahiivaa (n. 5g) |
1 rkl | tummaa siirappia tai muuta sokeria |
Lisäksi halutessaan voi lisätä esim. auringonkukansiemeniä |
- Lämmitä vesi n. 40 asteiseksi. Sekoita kuivahiiva ja siirappi veteen.
- Sekoita kaikki muut aineet hyvin keskenään ja lisää ne sen jälkeen veteen.
- Vaivaa vähintään 10 min esimerkiksi sähkövatkaimen taikinakoukuilla
- Nostele taikina pellille, muotoile reikäleiväksi (itse pyörittelen ison lusikan avulla ja teen reiän keskelle). Ripottele päälle vähän tattarijauhoa ja pistele haarukalla reikiä leipään.
- Anna kohota liinan alla 30-45min.
6. Paista 175 asteisessa uunissa n. 1,5 tuntia. Paistoaikaan ja lämpötilaan vaikuttaa huomattavasti leivän paksuus ja uunin tehokkuus. Jos leipä on ohut ja uuni tehokas, voi olla valmista jo tunnissa.
- Leipä on valmista kun leivän reuna alkaa tuntua kovalta mutta muualta leipä on joustavaa (ei kuitenkaan pehmeää). Kannattaa antaa jäähtyä, mutta leikata kuitenkin vähän lämpimänä.
Voita päälle ja nam !