Vastuun ottaminen omasta terveydestä

Jokaisen ihmisen tulee kantaa vastuuta omasta terveydestään. Vain ihminen itse tietää, kun tutustuu itseensä, mikä hänelle on parasta. Kukaan vieras ihminen ei voi tietää mikä juuri sinulle on parasta, vaikka hänellä olisikin lääkärin tai muun terveydenhuoltoalan koulutus. Sinä itse olet itsesi paras auttaja ja hoitaja. Tarvitset vain tietoa toiminnan tueksi. Maailma on täynnä tietoa ja sinun tulee osata valita juuri itsellesi oikeanlaista tietoa. Luonnonmukaiseen hoitamiseen tutustuminen voi avata sinulle aivan uudenlaisen maailman.

Terveys on tärkein

Mikä sinulle on tässä maailmassa tärkeää? Luulen, että vastatessasi tähän kysymykseen oma ja läheistesi terveys ja hyvinvointi tulevat ensimmäisten joukossa. Kuinka paljon sitten teet oman terveytesi ja hyvinvointisi eteen? Samassa suhteessa vastauksesi pitäisi olla, että aikalailla paljon.  Kaikki lähtee ajatuksesta, että olet tärkeä itsellesi, rakastat itseäsi ja haluat pitää huolta itsestäsi. Kun huolehdit hyvin itsestäsi, tuot hyvinvointia omaan ympäristöösi ja pystyt huolehtimaan myös läheisistä paremmin. 

Huolehtimalla hyvin itsestäsi annat itsellesi parasta. Siihen kuuluvat ne tutut perusasiat: terveellinen ruoka, sopivassa suhteessa liikuntaa ja lepoa ja hyvät yöunet sekä sopivasti sosiaalisia suhteita ja iloa tuottavia asioita. Sen lisäksi voit opetella itsehoitokeinoja erilaisten oireiden ja vaivojen hoitamiseen.

Kehon viisaus

Luonnonmukaiset tavat hoitaa ovat lempeitä, kokonaisvaltaisia ja yksilöllisiä. Niillä et yleensä pysty tekemään itsellesi haittaa. Ne voivat olla hitaampia vaikutuksiltaan ja siksi hoito kannattaa aloittaa ajoissa. Kaikista tärkeintä on ennaltaehkäisevä hoito. Siinä vahvistetaan kehoa niin, että se on vastustuskykyinen ja terve. Silloin tarttuvat taudit pysyvät poissa ja keho pystyy itse hoitamaan ja korjaamaan itseään, jos vaurioita pääsee syntymään. Luonnonmukaisessa hoitamisessa kuten homeopatiassa, vyöhyketerapiassa ja ravintoterapiassa onkin aina kyse siitä, että keho itse parantaa ja pysyy terveenä, kun sitä autetaan. Sitä voidaan pitää ihmeenä, vaikka oikeasti meidän ”käyttöohjeessa” se kerrottaisiin, jos meillä syntyessä sellainen olisi mukana.

Kun edistyt itsesi kanssa, tulet terveemmäksi ja saat kokea kokonaisvaltaista hyvää oloa. Itseluottamuksesi ja luottamuksesi elämää kohtaan kasvaa, kun voit hyvin ja tiedät mistä saat apua tarpeen tullen. Säästät myös terveydenhoitokuluissa pidemmän päälle. 

Välillä voit tarvita ammattihenkilöiden hoitoa ja apua. Jos kohtaat ongelmia, joita et itse osaa hoitaa tai vaiva pitkittyy, on syytä kääntyä ammattilaisen puoleen. Voit hakeutua hoitoon myös ihan vaan rentoutumaan ja hemmoteltavaksi, mikä sekin lisää hyvinvointiasi. Kun tietämyksesi lisääntyy erilaisista tavoista hoitaa itseäsi, osaat valita juuri sinulle sopivat tavat ja hoidot.

Opi tuntemaan itseäsi

Tiedätkö kuinka kehosi toimii, esimerkiksi ruuansulatus? On tärkeä ymmärtää kehon toiminnan perusperiaatteet. 

Toinen tärkeä asia on ymmärtää, mitkä asiat eivät kuulu normaaliin kehon toimintaan ja reagointiin. Arjessa me emme joko huomaa oireita tai sitten me totumme niihin. Tai on niin paljon tärkeämpiä asioita olevinaan ja jätämme itsemme huomiotta. 

Hyvä esimerkki tästä on se, että vatsaa turvottaa ja on ilmavaivoja. Senhän ei kuulu olla niin. Mutta voin puhua itselleni, että kun niin monella muullakin on se vaiva ja eihän tämä nyt niin paha vaiva ole, voisi olla huonomminkin. Sitten luen ja kuulen mainoksista, että on ruoka-aineita, jotka voivat helpottaa oiretta. Ostan ja käytän niitä ja mietin, että taitaa olla vähän helpompaa tai sitten ei. Oikeasti tällaisessa tilanteessa sinä tarvitset erilaista apua. Tarvitset pysähtymistä oman itsesi äärelle – sitähän se keho sinulle viestittää. 

Tarvitset tietoa ja ehkä tarvitset myös ammattiapua. Tärkeää on se, että et ulkoista asiaa muille. Sinun kehosi oireilee, sinä pysähdyt asian äärelle, kuuntelet kehoasi, ja pyrit ymmärtämään itseäsi ja tilannettasi. Luultavasti sinun pitää alkaa tutkimaan mitkä ruoka-aineet eivät sovi sinulle ja mitkä ruoka-aineet taas voisivat rauhoittaa tilannetta. Todennäköisesti tarvitset myös ravintolisiä, entsyymejä ja ehkä suolahappo valmistetta ruoansulatuksen tueksi. Mieti myös millainen elämäntilanne sinulla on – oletko huolissasi asioista, koetko kiirettä ja riittämättömyyden tunnetta. Usein fyysisen reagoinnin takana on vääränlainen ajattelu, tai että et elä tunteitasi aidosti, et ole oma todellinen itsesi.

Auta itseäsi

Olet siis itsesi paras asiantuntija ja auttaja. Tarvitset tietoa siitä, kuinka autat itseäsi. Sinun on hyvä ottaa vastuu omasta terveydestäsi ja toimia mieluiten ennaltaehkäisevästi. Kun ennaltaehkäiset tai hoidat itseäsi mahdollisimman varhaisessa vaiheessa silloin, kun oireesi eivät ole vielä pahat, on se helpointa. 

Voit auttaa itseäsi, vaikka tilanne on jo krooninen, mutta silloin hoito on todennäköisesti vaikeampaa ja elimistön tasapainoon pääsy voi ottaa paljon enemmän aikaa. Useimmiten kroonisten vaivojen hoidossa tarvitset myös ammattilaisten apua itsesi kuntoon saamiseksi. 

Muista kuitenkin, että tämä kaikki ei ole pikaisesti hoidettu asia. Tämä on asia, joka on sisäistettävä. Tähän on sitouduttava. Kun haluat sitoutua itsesi hoitamiseen, antaa se sinulle terveyttä ja hyvää oloa koko loppuelämäksi.

Liity tästä uutiskirjeen tilaajaksi:

Hae blogista:

Viimeisimmät artikkelit:

Valitse kategoria:

© Copyright Luonnonmukainen itsehoito 2020