Miksi sairastan – voinko valita terveemmän elämän? Osa 1

Meidän maailmassa on paljon erilaista kipua, sairautta ja kärsimystä. Koska sitä elämäämme  kuuluu, voimme tästä lähtökohdasta miettiä, miksi näin on. Sillä täytyy olla joku syvempi merkitys. Kuinka paljon voimme itse vaikuttaa sairauden ja kärsimyksen määrään?

Tulee mieleen se, että elämässä kaikilla on haasteita, kukaan ei selviä ilman niitä. Sairaudet taitavat olla haastetta juuri sanan varsinaisessa merkityksessä. Kuuluuko elämään siis kärsimys ilman muuta? Vai voisiko omalla toiminnalla vaikuttaa siihen – ainakin kärsimyksen määrään –  kokonaan tuskin kukaan pystyy sitä poistamaan.

Sairaus pysäyttää lepoon

Sairaudet ja kivut pysäyttävät aina ihmisen. Pysähtyminen on mitä todennäköisemmin  positiivinen asia. Se tulee tarpeeseen.Me hyppäämme aina elämän seikkailuihin niin suurella intensiteetillä, että oma itse ja hyvinvointi tahtoo siinä unohtua. Liika on aina liikaa. On hyvä välillä hidastaa ja pysähtyä vapaaehtoisesti miettimään omaa elämäänsä, omia toiveita ja tavoitteita elämässä mihin on menossa ja mihin haluaa olla menossa. Jos pysähtyy vapaaehtoisesti, ehkä silloin elämän ei tarvitse pysäyttää sairauden tai kivun avulla.

Joskus pienesti alkava kipu tai oire on isomman ja vaikeamman sairastamisen esiaste. Sen vuoksi itsensä tarkkailu, sen että tietää ja tuntee oman terveen kehonsa, ja osaa huomioida muutoksen siihen, on tärkeä asia. Luonnolliset hoitomenetelmät eivät aiheuta keholle haittaa, vaan ne lähtevät tukemaan kehon omaa systeemiä, joka korjaa tilannetta. Siksi se oma ennaltaehkäisevä ja varhainen puuttuminen, kun se tehdään luonnonmukaisin keinoin on järkevää. Tosin se luonnonmukainen ja paras keino voi usein olla vain pelkkä pysähtyminen ja lepo. Silloin keholle annetaan mahdollisuus hoitaa itse.

Hyödyllinen kipu

Tarvitseeko kaikkia oireita aina pyrkiä heti poistamaan, haittaako jos välillä tuntuu epämukavalle hetken aikaa? Onko kipu ja sairaus aina huono asia, josta on päästävä eroon mahdollisimman nopeasti? Vai voisiko siitä olla myös hyötyä?

Joskus kipua on hyvä kuunnella ja tarkkailla, kuin ulkoapäin. Tärkeää on, että en anna pelon päästä valtaan. Rauhallinen hengitys ja sen kuunteleminen ja tarkkailu viestii keholle, että ei ole mitään hätää. Hyväksyn kivun, hyväksyn elämän juuri tällaisena  kuin se nyt näyttäytyy, en pelkää. Voin lausua mielessäni myönteistä ajatusta ja ehkä sen myötä päästä nukahtamaan. Kun keho on levossa, keho pystyy paremmin hoitamaan olemassa olevaa vaivaa.

 

Voin myös kysyä keholta syytä kivulle. Katsomalla itseäni ja elämääni ulkopuolisena, sisimpäni pääsee antamaan minulle vastauksia, jos pystyn ne avoimin mielin vastaanottamaan. Lempeys ja hyväksyntä auttavat, kriittisyys ja tuomitseminen vaikeuttavat viestien kuuntelemisessa ja vastaanottamisessa.

On myös tietynlaista kipua, jota ei kannata kokonaan poistaa, koska se ohjaa ja suojelee ihmistä suuremmilta vaurioilta. Synnytyskipu on esimerkki siitä, kuinka kipu ohjaa käyttäytymään tietyllä tavalla. Kipu ohjaa syventämään hengitystä, jotta vauva saa myös happea riittävästi. Se myös ohjaa etsimään asentoja, jossa synnytys edistyy ja vauva pääsee laskeutumaan. Kivun lievittäminen on tässä tapauksessa hyvä asia, jotta synnyttäjä pystyy olemaan rauhallinen ja hallitsemaan tilannetta, mutta kivun kokonaan poistaminen olisi huono asia. 

Myös silloin, kun kyse on kivusta, jossa liikkuminen pahentaa ja vaurioittaa kehoa lisää, olisi parempi että kipua ei kokonaan poistettaisi. Kipu saa ihmisen lepäämään, jolloin vaurio pääsee paranemaan.

Varhainen hoito - nopea paraneminen

Sairastamista voi olla tikku sormessa tai krooninen koko elämän seuraava sairaus. Se mihin ihminen itse pystyy vaikuttamaan on tärkeä ajatus tässä. Luonnonmukaisella itsehoidolla voidaan aina hoitaa akuutteja vaivoja, mutta myös  kroonisen sairauden akutisoitumis vaihetta. On paljon kroonisia vaivoja, joiden akutisoituminen on se, joka pysäyttää ihmisen. Tällaisia vaivoja ovat esimerkiksi päänsärky, iskias- ja erilaiset hartia- ja selkäkivut ja vatsavaivat. Näissä vaivoissa on omalla käyttäytymisellä ja hoidolla paljon merkitystä. Oireet ovat poissa, mutta vaikkapa stressi ja ylikuormitus tai vääränlainen ravitsemus tuovat ne esiin.  Monissa kroonisissa sairauksissa vaihtelevat helpommat ja vaikeammat vaiheet.

Monelta oireelta ja vaivalta ja sairastumiselta voisi välttyä tai ainakin saada sen lievempänä hyvällä jatkuvalla itsehoidolla. Tuleeko sairastuminen siis siitä syystä, että emme huolehdi itsestä riittävän hyvin? Aivan varmasti myös tämä pitää paikkansa. Jatkuva itsehoito pitäisi ihmisen kunnossa ja estäisi oireita puhkeamasta. Näin päästäisiin paljon helpommalla. Tosin emmehän ole täydellisiä. Iso kysymys on miksi emme hoida itseämme, vaikka tämän tiedämme.

Vastuu omasta terveydestä

Jos osaamme nähdä elämämme kokonaisuutena, johon kuuluu niitä asioita,joita haluamme elämäämme kuuluvan, mutta myös niitä haasteellisia asioita, joilla elämä meitä opettaa, hyväksymme oman elämän sellaisena kuin se on. 

 

Meillä on oma tahto, sen avulla voimme tehdä elämästä helpompaa tai vaikeampaa, valinnat ratkaisee. Voimme olla terveempiä tai sairaampia – muistetaan vastuu omasta terveydestä!

Liity tästä uutiskirjeen tilaajaksi:

Hae blogista:

Viimeisimmät artikkelit:

Valitse kategoria:

© Copyright Luonnonmukainen itsehoito 2020