YRTTIJUOMIEN JA –HAUDUKKEIDEN VALMISTAMINEN

Vain teepensaan lehdistä tehtyä juomaa saa virallisesti kutsua teeksi, vaikka me helposti arkikielessä puhumme yrttiteestä.

Joitakin villiyrttejä me vain keräämme, haudutamme kaatamalla päälle kuuman veden, siivilöimme, makeutamme juoman hunajalla, ja juomme. Tai kuivaamme lehdet pelkästään, ja teemme siitä yrttihauduketta myöhemmin. Joistakin villiyrteistä saa maistuvampaa juomaa tekemällä sille hiostamisen, jolloin kitkerät parkkiaineet poistuvat ja pääsee syntymään uudenlaisia aromiaineita.

Hiostaminen

Hiostaminen soveltuu erityisen hyvin ruusukasvien heimon marjakasvien lehdille esim. ahomansikalle, lillukalle, mesimarjalle, pihlajalle, omenalle ja vadelmalle sekä myös maitohorsmalle ja mesiangervolle. Hiostamisen aikana huoneessa leijailee uskomattoman ihania tuoksuja. Minusta jo sen kokeakseen kannattaa tämä vaihe tehdä.

 

  • Hiostettavien lehtien annetaan nahistua muutama tunti huoneenlämmössä. Hiostettaviksi sopivat kaikenikäiset lehdet, kunhan ne ovat puhtaita ja kuivina kerättyjä
  • Lehdet murskataan hiertämällä tai puristamalla niitä kaulimella tai kämmenten välissä voimakkaasti pyöritellen niin kauan, että soluneste kostuttaa lehdet tasaisesti. Itse olen laittanut lehdet leivinpaperin väliin ja kaulimella ajellut paperin päältä.Tämä on hiostuksen tärkein vaihe! Mikäli lehdet jäävät mankelin jäljiltä levyksi, ne voi saksia suikaleiksi
  • Jotta kosteus säilyisi, lehdet pannaan lasipurkkiin. Lehtiä ei saa sulloa tiukkaan, ja purkki suljetaan löysästi, sillä hiostuminen on aerobinen ilmaa vaativa tapahtuma.
  • Purkit pannaan lämpimään (40 – 50 °C) esim. hyötykasvikuivuriin. Kotioloissa voi kokeilla aurinkoista ikkunalautaa, sähkölamppua, lämpöpatteria tai saunaa. Lasipurkki on tällöin suojattava mustalla paperilla tai muovilla (se auttaa lämpenemistä).
  • Itse olen onnistunut kylmälaukun avulla, jonne olen saanut tasaisen lämpötilan kuumavesipullojen tai lämpöpussin avulla tai sitten uunissa 40 -50 asteen lämmössä.
  • Hiostusta jatketaan, kunnes lehdet ovat muuttuneet ruskehtaviksi. Tämä vie aikaa muutamasta tunnista vuorokauteen riippuen kasvilajista (pihlajalle saattaa riittää jopa tunnin hiostus), hiertämisen tehokkuudesta, hiostuslämpötilasta ja entsyymien hapensaannista. Tasaisesti murskatut lehdet hiostuvat nopeasti, kun taas hiertämättömät pysyvät vihreinä. Hiostus nopeutuu lämpötilaa nostettaessa, mutta liian kuumassa entsyymit eivät toimi. Samoin jos lehdet eivät saa happea, lehtien hiostuminen estyy
  • Kun lehdet ovat riittävästi hiostuneet (ruskeita ja aromikkaita), lehtiniput avataan ja levitetään ilmavasti kuivumaan. Tuuletus nopeuttaa kuivumista olennaisesti. Kuivumisen tulee tapahtua nopeasti, etteivät bakteerit ja homesienet pääse pilaamaan aineksia. Paras tulos saadaan termostaatilla varustetulla hyötykasvikuivurilla (35°C). Myös uunissa tämän voi tehdä alle 50 asteessa ja uuninluukku raollaan

  • Valmiit rutikuivat teeainekset pakataan sellaisenaan tai käsin karkeaksi rouhittuna tiiviisiin lasi- tai peltipurkkeihin. Hienoksi jauhetuista lehdistä aromit haihtuvat nopeammin

Tunnelmallisia teehetkiä itsetehdyn yrttihaudukkeen parissa.

Liity tästä uutiskirjeen tilaajaksi:

Hae blogista:

Viimeisimmät artikkelit:

Valitse kategoria:

© Copyright Luonnonmukainen itsehoito 2020