Metsämeditaatio

Metsä on hyvä paikka rauhoittua, vähentää omaa ajatteluaan ja löytää syvempi yhteys omaan itseen ja luontoon. Mitä hektisempää elämäsi on, sitä useammin tarvitset luontoa rauhoittamaan itseäsi. Joskus lyhyt piipahduskin sinne auttaa tuomaan hyvän olon. Ja jos sekään ei ole mahdollista, voit katsella kuvia luonnosta ja tehdä meditaatioharjoituksen sisätiloissa. Tutkitusti myös sillä saat luonnon hyvää tekeviä vaikutuksia.

Ole läsnä tässä hetkessä

Me olemme tottuneet suorittamaan asioita, jopa monta asiaa yhtä aikaa ja lisäksi olemaan ajatukset ihan muualla. Olisi hyvä oppia näkemään kaikki tämä itsessäsi: katsele itseäsi, ja näe kuinka paljon ”ajatuskuplia” sinun ympärilläsi on. Millaista olisi, jos niitä olisi paljon vähemmän? Jos kuvittelet itsesi kävelemässä metsässä noiden ”ajatuskuplien” kanssa, mitä muuta luulet näkeväsi, kuulevasi ja aistivasi tuolla metsässä? Et varmaankaan juuri muuta. Jos nyt ajattelet menneisyyden tai tulevaisuuden asioita, tätä hetkeä ei sinulla ole, et elä tätä hetkeä. Kuinka paljon elämästäsi jää elämättä näitä ”nyt” hetkiä?

 

Mene metsään

Jos nyt lähdet luontoon tietoisena tuosta asiasta. Pyrit kiinnittämään huomiota tämänhetkisiin asioihin. Tarkkailet ympäristöä aktiivisesti ja tarkkailet myös itseäsi siinä ympäristössä. Ei mene kauankaan, kun huomaat ajattelevasi jotain asiaa, joka on menneisyydestä tai tulevaisuudesta. Hups, karkasit sinne. Mutta ei mitään, kiitä itseäsi, kun huomasit asian, ja voit palauttaa itsesi takaisin tähän hetkeen. Ja joudut varmasti kiittämään useasti vielä, ne ajatukset vain ovat sellaisia, niitä on vaikea olla ajattelematta.

Miksi minun pitäisi olla tässä hetkessä, ja miksi en saa ajatella asioita? - Nautin juuri asioiden pohtimisesta ja kaiken suunnittelusta.

Totta kai sillekin on aikansa. Mutta me ihmiset ajattelemme aivan liikaa, ja usein päivästä toiseen niitä samoja asioita. Kun samaistumme ajatuksiimme, se määrittää meidät tietynlaisiksi ihmisiksi. Omasta mielestämme olemme myös sellaisia millaisia meidän ajatuksemme ja tunteemme ovat. Me myös tavallaan hukumme ajatuksiimme ja se tuo meille stressiä. Meillä ei ole hetken rauhaa, kun päässä pyörii koko ajan ajatuksia. Arvostamme ajattelua myös liikaa. Ehkä asian ymmärtää parhaiten vasta sitten kun on saanut ajatuksia vähemmäksi ja mieli on rauhoittunut.

Kolmen vaiheen metsämeditaatio

  1. Etsi mukava paikka, missä voit olla rauhassa ja ota hyvä asento. Ala tarkkailla ympäristöä, käytä siihen eri aisteja. Katsele ensin, sitten voit sulkea silmät ja kuunnella, sen jälkeen tunne asioita ympärilläsi edelleen silmät kiinni. Voit vielä käyttää myös hajuaistiasi tutkiessasi ympäristöä, miksei makuaistiakin. Älä lähde pohtimaan ja ajattelemaan tai arvottamaan asioita. Totea ne vain eri aistien avulla.
  2. Sen jälkeen ala tarkkailemaan omaa kehoasi. Kun tutkit omaa tilaasi, kiinnitä huomio hengitykseesi. Älä muuta sitä, vain tarkkaile ja hyväksy se sellaisena kuin se on. Käy keho läpi päästä varpaisiin, tunne ja hyväksy kaikki.
  3. Tämän seuraavan vaiheen ei tarvitse kestää kauan. Se voi olla vain sekunteja. Tai harjoittelun myötä voit oppia pidentämään aikaa. Tarkoitus on päästä kokemaan täydellinen yhteys kaiken kanssa. Unohda ympäristö, unohda itsesi ja sulaudu hetkeksi maailmankaikkeuteen niin, että et ole erillinen osa sitä.

 

Palaudu tähän aikaan ja paikkaan hitaasti. Tule tietoiseksi kehostasi, ja ala liikuttelemaan ensin sormiasi ja varpaitasi ja sitten venyttele itseäsi oikomalla jalkojasi ja käsiäsi. Avaa silmäsi hitaasti, anna niiden vain katsoa, kuin uusin silmin, pyri olemaan edelleen ajattelematta. Sitten voit hieroa kehoasi ja orientoitua täysin aikaan ja paikkaan ja itseesi. Pyri säilyttämään tyyneyden ja rauhan tila, minkä mahdollisesti saavutit edeltävän harjoituksen avulla.

Pyri olemaan tyyni ja rauhan tilassa myös omassa arjessasi.

Ole kärsivällinen ja armollinen itseäsi kohtaan.

Muista että kaikki on hyvin – aina.

Haluatko lukea myös artikkelin Luontoyhteys -mitä se on ja kuinka vahvistat sitä?

Pääset artikkeliin tästä

Liity tästä uutiskirjeen tilaajaksi:

Hae blogista:

Viimeisimmät artikkelit:

Koivu

Valitse kategoria:

© Copyright Luonnonmukainen itsehoito 2020